FC Emmen schrijft geschiedenis met promotie naar de eredivisie

VOETBAL - FC Emmen gaat voor het eerst in haar bestaan naar de eredivisie. Op Het Kasteel in Rotterdam won de ploeg van trainer Dick Lukkien vanmiddag op indrukwekkende wijze met 3-1 van Sparta in de finale van de play-offs om promotie/degradatie.
Het eerste duel eindigde afgelopen donderdag doelpuntloos in de Oude Meerdijk. Zowel Sparta als FC Emmen hadden dus vooral belang bij doelpunten, maar dat zag er bij beide ploegen in de eerste twintig minuten niet naar uit.

Hoofdrol voor Chacon

De eerste helft was uiteindelijk de helft van Michael Chacon. De middenvelder van FC Emmen was verantwoordelijk voor beide treffers. Bij de 1-0 voor Sparta, in de 28ste minuut, verloor Chacon de bal aan Stijn Spierings op het middenveld. Spierings kon simpel doorlopen richting de zestien van FC Emmen en na een kapbeweging schoot hij raak.
Tien minuten later maakte Chacon zijn fout helemaal goed. Hij was het eindstation van een bijzonder fraaie aanval via Anco Jansen en diepgaande rechtsback Glenn Bijl. Bijl legde uitstekend terug en Chacon schoot diagonaal binnen: 1-1. Dat was ook de ruststand.

Videoscheidsrechter

In de beginfase van de tweede helft sloegen de harten van de Emmenaren weer een paar keer over toen Fred Friday in het zestienmetergebied van Emmen onderuit ging na licht vasthouden van Jeroen Veldmate. Net als afgelopen donderdag werd er in het oor gefluisterd vanuit Hilversum door de videoscheidsrechter, Kevin Blom vanuit Hilversum. Higler en Blom bestudeerden de beelden en oordeelden uiteindelijk dat er niets aan de hand was, tot grote frustratie van de Spartanen.

Eredivisie

Maar de klappen die de thuisclub daarna te verwerken kreeg waren vele malen groter. Anco Jansen haalde in de 59e minuut verwoestend uit en liet Sparta-doelman Leonard Nienhuis volledig kansloos: 1-2. Het geloof was toen verdwenen bij de thuisclub en die gedachte gaf Emmen vleugels. Helemaal nadat Alexander Bannink acht minuten later voor de beslissing zorgde: 1-3. De aanvaller van FC Emmen verscheen vrij voor het doel van Nienhuis en rondde beheerst af. Alle spelers en technische staf vierden het laatste doelpunt voor een bomvol en uitzinnig uitvak.
De frustratie bij Sparta was groot. Kenneth Dougall werd vlak voor tijd met rood uit het veld gestuurd na een forse overtreding op Bannink. Nadat Higler voor het einde van de wedstrijd floot, barstte er een groot volksfeest los in het uitvak. Ook de spelers en technische staf waren door het dolle heen met deze historische prestatie. Volgend jaar heeft de provincie Drenthe voor het eerst in de historie eredivisievoetbal. Dankzij FC Emmen.