Theaters een jaar dicht: Wit Konijn Rood Konijn wereldwijd op toneel

actrice Lotte Dunselman en theaterdirecteur Natalie Straatman
Actrice Lotte Dunselman en theaterdirecteur Natalie Straatman van de Winsinghof in Roden kunnen niet wachten tot het 20:00 uur is © Serge Vinkenvleugel/RTV Drenthe
Precies een jaar geleden viel letterlijk het theaterdoek voor alle theaters in ons land. Door corona werden ze gedwongen te sluiten. Eerst dicht, dan weer open voor dertig man publiek, theaters pasten hun zalen aan. En nu is alles alweer maanden dicht. En het einde is nog niet in zicht.
"Een bizar jaar", vindt directeur Hanneke Bruggeman van theater De Nieuwe Kolk (DNK) in Assen. "Het trieste is dat de lege zalen inmiddels ook beginnen te wennen. En dat mag nooit." Kleine theaters zoals de Winsinghof in Roden en de Hofpoort in Coevorden konden halverwege vorig jaar met de regel van maximaal dertig man publiek nog wel uit de voeten, maar voor de groten zoals de Tamboer in Hoogeveen, Atlas in Emmen en DNK met grotere voorstellingen was het veelal niet te doen. Dat gold eigenlijk ook schouwburg Ogterop in Meppel.
Er werden alternatieven verzonnen met anderhalve meter opstellingen en voorstellingen buiten, zoals van het Podium in Hoogeveen bij de Tamboer. Maar bovenal was het leeg en stil in de Drentse theaters.

Theaterhit Rood Konijn Wit Konijn

Vanavond wordt in theaters in dertig landen de theaterhit Wit Konijn Rood Konijn (WKRK) van schrijver Nassim Soleimanpour gespeeld. In De Nieuwe Kolk in Assen door Marcel Hensema en in de Winsinghof in Roden door Lotte Dunselman. De acteurs gaan onvoorbereid het podium op. Ter plekke krijgen ze een verzegelde envelop waarin het script van WKRK zit en wat ze uit moeten gaan voeren. En na vanavond mogen ze het nooit meer spelen, dat is de deal. Zo blijft het een geheimzinnig theaterstuk.
De voorstelling is zonder publiek en wordt gestreamd. Een kaartje voor de stream kost vijf euro.
Theaters jaar dicht: Wit Konijn Rood Konijn wereldwijd op toneel

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl