Museum TV helpt 15 kleinere Drentse musea

AMSTERDAM - Marketing is voor kleine Drentse musea lastig. Een mooie video over je museum maken om jezelf in de kijker te spelen al helemaal. Gelukkig schiet de Stichting Museum TV te hulp.
gaat voor vijftien kleine en middelgrote Drentse musea een mini-documentaire maken, korte filmpjes en hulp bieden bij video-marketing.
Oprichter Marieke van der Donk van Museum TV: "Er zijn zoveel onontdekte kleine musea. Daar zitten veel pareltjes tussen. Vaak werken ze met zeer enthousiaste vrijwilligers. Juist deze medewerkers zijn vaak onze storytellers in de video's die we maken. Het is hun museum." Museum TV wil al die pareltjes in het hele land op de film zetten. Het filmteam heeft inmiddels 112 musea bezocht.

Breng de schatten in beeld

"In de kleine musea zitten veel meer verhalen verborgen dan dat je zou denken. We beginnen door van ieder museum de verhalen te ontdekken. Daar pakken we een paar schatten uit en die brengen we verhalend in beeld", legt regisseur Sjaan Steinmetz uit.

Groten betalen voor de kleintjes

De kleine musea dreigen onder te sneeuwen door het succes van de grote musea en hebben hulp nodig. Structurele hulp. Dat was de noodoproep van de Raad voor Cultuur dit voorjaar. De provincie Drenthe steunt de kleine musea en heeft de Stichting Museum TV nu gevraagd ze te helpen meer bekendheid te geven.
De provincie subsidieert Museum TV met 40.000 euro. Dat is in de wereld van tv-makers geen groot bedrag voor vijftien producties. "We worden ook gesteund door verschillende grote fondsen. En we werken ook voor de grote musea die het wel kunnen betalen. Zo steken de grote musea via Museum TV dus indirect geld in de kleine musea", legt Van der Donk uit. Ook betalen de Drentse Musea zelf een klein bedrag mee aan de producties.

Waar gaat Museum TV in Drenthe filmen?

In juni en juli gaat het team van Museum TV aan de slag in Drenthe. Op de lijst staan: Drukkerij Museum Meppel, Veenpark Barger Compascuum, het Scheepstra Kabinet Roden, Museum Collectie Brands Nieuw-Dordrecht, het OERmuseum Diever, het Harmoniummuseum in Barger Compascuum, Museum Kinderwereld Roden, Havezate Mensinge Roden, Internationaal Klompenmuseum Eelde, Molenmuseum De Wachter in Zuidlaren, het Stedelijk Museum Coevorden, C+B Museum Grolloo, Keramisch Museum Goedewaagen in Nieuw Buinen, Openluchtmuseum Ellert en Brammert Schoonoord.
Museum TV laat de films niet alleen zien op haar eigen site. Door een samenwerking met KPN zijn ze ook daar 'on demand' te zien. En op RailTV op stations zijn ook video's van Museum TV te zien.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl