Minister Dekker wil belastingvoordelen Jehovah's Getuigen onderzoeken

Het hoofdkantoor van de Jehovah's Getuigen in Emmen (Rechten: Google Streetview)
Het hoofdkantoor van de Jehovah's Getuigen in Emmen (Rechten: Google Streetview)
EMMEN - Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming staat open voor een onderzoek naar de belastingvoordelen die de Jehovah's Getuigen genieten.
werd duidelijk dat de kerkgemeenschap niet wil meewerken aan een onafhankelijk onderzoek naar mogelijk seksueel misbruik binnen de Jehovah's Getuigen, een wereldwijde kerkelijke organisatie met bijna 8,5 miljoen actieve leden. Het landelijk bestuur heeft z'n hoofdkantoor in Emmen.

Aangedrongen

De minister van Rechtsbescherming had op een onafhankelijk onderzoek aangedrongen, nadat er meer dan 150 meldingen waren binnengekomen over misbruik. De Jehova's vinden een onderzoek niet nodig, omdat er zich volgens hen maar een paar slachtoffers hebben gemeld. Ook zouden ze zelf al maatregelen hebben genomen.

Lees meer: Landelijk bestuur Jehova's Getuigen Emmen wil niet praten met misbruikslachtoffers

Reclaimed Voices, een landelijk meldpunt voor de slachtoffers van seksueel misbruik binnen de gemeenschap van Jehova's, was erg teleurgesteld over deze reactie. Raymond Hintjes, voorzitter van Reclaimed Voices, gaf gisteren al aan dat hij hoopte dat de minister zou ingrijpen.

Onderzoek

Het onderzoek naar de belastingvoordelen is naar aanleiding van het antwoord van de Jehova's van gisteren. Dekker twijfelt wel of het intrekken van de zogenoemde ANBI-status standhoudt bij de rechter.
In de Tweede Kamer was er vandaag veel ergernis over de opstelling van de Jehova's.
Dekker toonde daar veel begrip voor. "Ik begrijp dat punt, ik wil ernaar kijken", gaf de minister aan. Tegelijkertijd benadrukte hij dat de 'Jehova's zullen zeggen dat er geen veroordeling is geweest. En het laatste dat ik ze gun is een zaak die wij vervolgens verliezen. Je moet van tevoren goed weten of je in je recht staat", meldt RTV Noord.

Lees meer: Slachtoffers seksueel misbruik Jehova's Getuigen eisen actie van minister

De uitzonderingspositie bij de Belastingdienst is bedoeld voor Algemeen nut beogende instellingen (ANBI), maar CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vraagt zich af of de Jehovah's Getuigen nog wel binnen deze categorie vallen. "Als je een instelling van algemeen nut bent, maar niet bereid bent te kijken hoe je kinderen kan beschermen, welk nut heb je dan?"

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl