Lijstduwer op plek 55 bij het CDA: 'Ik ben er vooral om te helpen'

Tom Scheepstra, lijstduwer van het CDA
Tom Scheepstra, lijstduwer van het CDA, aan het campagne voeren in Meppel © RTV Drenthe
Het gebeurt niet vaak dat een lijstduwer in de Tweede Kamer wordt gekozen, maar toch voert Tom Scheepstra campagne. Scheepstra staat in Drenthe op plek 55 voor het CDA. De kans is dus klein dat hij in de Kamer komt.
Bepakt met een stapel flyers trekt hij desondanks zijn geboortestad Meppel door voor zijn campagne. Met zo'n 20.000 voorkeursstemmen komt Scheepstra naar verwachting in de Tweede Kamer in. "Maar ik ga er niet van uit dat ik deze stemmen krijg. Ik ben er natuurlijk vooral om te helpen, dat is wat een lijstduwer doet. Maar een beetje campagne voeren voor jezelf is natuurlijk ook leuk", glimlacht Scheepstra.
Scheepstra vindt het logischer om campagne te voeren als je op de lijst staat, dan de partij alleen maar online aan te moedigen. "Als je op de lijst staat heb je ook een kapstokje om zelf campagne te voeren. Je kan laten zien aan andere jongeren: ze hebben mij gekozen, je maakt als jongere dus wel een kans."
(Tekst gaat verder onder de video)
Lijstduwer van het CDA: "Plek 55 op de lijst"

CDJA

Scheepstra is ook kandidaat-voorzitter van het CDJA, de jongerenafdeling van de christendemocraten. "Ik hielp ook al mee met eerdere campagnes. Ik ben al een paar jaar actief. Ik wilde mij echt inzetten voor de partij. Ik vind het belangrijk dat jongeren een kans krijgen en ervaringen op kunnen doen."

Provinciaal gekozen

De plekken 1 tot en met 51 zijn landelijk bepaald bij het CDA, de rest gebeurt provinciaal. Dus alleen in Drenthe staat Scheepstra op plek 55. "CDA zet in op de regio", legt Scheepstra uit. "Het provinciale bestuur gaat over de lijstduwers. Alle gemeentelijke afdelingen en de jongerentak mochten geschikte kandidaten insturen. Het provinciale bestuur heeft toen een selectie gemaakt en mij op plek 55 gezet."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl