'Gemeente Tynaarlo moet meer straten vernoemen naar vrouwen'

Het gemeentehuis van Tynaarlo
Het gemeentehuis van Tynaarlo in Vries © RTV Drenthe/Ronald Oostingh
In de gemeente Tynaarlo moeten meer straten vernoemd worden naar vrouwen. Tenminste, dat vinden GroenLinks, D66, PvdA en Gemeente Belangen in de gemeenteraad. De partijen dienen daar vanavond een motie over in.
Volgens de indieners zijn er in de gemeente Tynaarlo vijf straten vernoemd naar vrouwen (afgezien van vrouwen van de koninklijke familie), terwijl 37 straten de naam van een man dragen. "Vanuit de gedachte dat straatnamen een middel zijn om de geschiedenis levend te houden en straatnamen een bijdrage leveren aan het belang van eigen identiteit en cultuur zijn wij van mening dat door onze straten te vernoemen naar vrouwen de gemeente een bijdrage levert om de positie van vrouwen en meisjes te verstevigen", schrijft mede-indiener Miguel Ririhena van GroenLinks.

'Ongelijkwaardige positie van vrouwen'

Volgens Ririhena is er op veel vlakken 'nog steeds sprake van een ongelijkwaardige positie van vrouwen'. "Het is daarom van belang dat de onmisbare en essentiële rol die vrouwen in onze geschiedenis gespeeld hebben zichtbaar wordt doordat we meer straten naar hen gaan vernoemen."
De vier partijen willen dat de commissie die gaat over de naamgeving van straten in de toekomst meer aandacht heeft voor vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in Nederland en in de gemeente Tynaarlo.
In een eerdere versie van dit bericht stond dat ook het CDA mee zou doen. Dat bleek om een misverstand te gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl