Gemeente hakt knoop door: wegen bij watertoren Meppel op de schop

Watertoren Meppel
Watertoren Meppel © RTV Drenthe/Josien Feitsma
De gemeente Meppel heeft besloten dat de verkeerssituatie rondom de watertoren in Meppel op de schop gaat. Nieuw onderzoek naar de infrastructuur heeft tot nieuwe inzichten geleid.
In de plannen is definitief gekozen voor de 'oostelijke route'. Daardoor maakt de rechte lijn naar Nijeveen plaats voor een 'autovrij fietsknooppunt' met een nieuwe fietstunnel.

Extra onderzoek

Vorig jaar vroeg de gemeenteraad het college nader onderzoek te doen naar de verkeerssituatie rondom de watertoren. Dat onderzoek werd onlangs afgerond en het college was blij met de uitkomsten. "Die motie heeft geleid tot andere inzichten en tot een betere oplossing voor de ontsluiting van het gebied", schrijft de gemeente.
Er lagen twee opties voor de gemeente. Nijeveen en de Nieuwveense Landen in oostelijke of westelijke richting ontsluiten. Er werd uiteindelijk gekozen is voor de oostelijke optie richting Havelte.

Nieuwe fietstunnel

Als de werkzaamheden zijn voltooid, zijn de Oude Nijeveenseweg en (nieuwe) Nijeveenseweg niet meer vanaf de watertoren toegankelijk. Daardoor ontstaat een 'autovrij fietsknooppunt' bij de watertoren. Er wordt ook een tunnel gegraven zodat fietsers in één keer door kunnen naar de Steenwijkerstraatweg.
Dat heeft ook gevolgen voor het grondverzetbedrijf bij de watertoren. Zij krijgen een nieuwe toegangsweg, eveneens aan de weg richting Havelte.
(Tekst gaat verder onder foto)
Foto Meppel gebied watertoren
Dit is hoe het gebied bij de watertoren eruit moet komen te zien © Gemeente Meppel

Westelijke richting

In het vorige plan waren de woningen rondom de watertoren nog bereikbaar vanaf de Bremenbergweg, die parallel langs de N375 bij de watertoren ligt. Die ontsluiting in westelijke richting is van de baan. Die optie in het onderzoek slecht naar voren.
De ontsluiting van Nijeveen wordt wel in beide richtingen gerealiseerd. Daardoor ontstaat er een complete rondweg om de Nieuwveense Landen. De gemeente werkt momenteel aan de aanbestedingsprocedure.
Volgens de plannen worden de 'beeldbepalende bomen' aan de kop van de Oude Nijeveenseweg behouden. Daarmee wil de gemeente het karakter van het gebied bewaren. Daarnaast wordt er gedacht aan recreatie in de begroeide wal, zoals een kleine speelplek met een bankje.

Besluitvorming afgesloten

De plannen worden nog voorgelegd in de gemeenteraad, maar in principe is de besluitvorming nu afgesloten.
Een exacte startdatum van de bouw is nog niet bekend. Wat wel bekend is, is dat de gemeente in de tweede helft van dit jaar start met de eerste werkzaamheden aan de infrastructuur rond Nieuwveense Landen. Na ongeveer een jaar zijn de werkzaamheden daar dan klaar. Daarna begint de provincie Drenthe aan de fietstunnel.
Situatie Meppel watertoren
Verkeer gaat straks links- of rechtsom naar Nijeveen. De huidige weg, in het midden, maakt plaats voor een fietspad © Gemeente Meppel

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl