Stemmen als je in quarantaine zit, hoe gaat dat?

210316_ziek
Iemand ligt thuis ziek op de bank © ANP
Deze week staat vooral in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen. Op maandag en dinsdag werden stemlokalen in Drenthe al geopend, zodat mensen met een kwetsbare gezondheid alvast konden stemmen. Woensdag is het de beurt aan andere mensen.
Maar wat nou als je wilt stemmen en bijvoorbeeld door een coronabesmetting thuis in quarantaine zit?
Dan zit een bezoekje aan het stemlokaal er in ieder geval niet in. Bij de stempas die je thuis opgestuurd hebt gekregen, zit namelijk een gezondheidscheck die je moet invullen op de dag waarop je gaat stemmen. Alleen als je alle vragen uit de gezondheidscheck met nee kunt beantwoorden, mag je naar het stemlokaal.

Volmachtbewijs

Moet je één van de vragen uit de gezondheidscheck met ja beantwoorden en wil je toch graag stemmen, dan zit er niets anders op dan iemand anders te machtigen om voor jou te stemmen. Dat kan door op de achterzijde van je stembiljet een volmachtbewijs te tekenen, zodat iemand die ook in jouw gemeente mag stemmen, jouw stem kan uitbrengen. Diegene moet dan wel een kopie van een geldig identiteitsbewijs van jou kunnen laten zien.
Stembureaus raden aan om de volmacht op de achterkant van een stempas altijd in te vullen voordat je naar een stemlokaal gaat.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl