Wordt 'fietsversnelling' Matijs Lips beste leraar Nederlands?

BEILEN - Docent Matijs Lips van het Dr. Nassau College in Beilen is genomineerd voor de titel 'Beste leraar Nederlands van 2018'. Afgelopen weekend kreeg Lips te horen dat hij bij de laatste drie finalisten zit.
De 32-jarige Lips werd in 2016 ook al genomineerd, maar toen ging de titel aan zijn neus voorbij. "Ik ben ontzettend blij met deze nieuwe nominatie. Vooral ook omdat ik in die twee jaar een bepaalde ontwikkeling heb doorgemaakt, waar ik erg tevreden over ben. Ik hoop dat ik win, maar stel dat ik tweede of derde word, dan ben ik ontzettend trots dat ik zover heb mogen komen."

Een greep uit het juryrapport, gepubliceerd op onzetaal.nl. "Matijs Lips haalt de wereld de klas in, laat leerlingen motiverende opdrachten maken, brengt literatuur (bijvoorbeeld poëzie) tot leven. Hij is bereid oude inzichten in te ruilen voor nieuwe inzichten, en geeft zo blijk van voortdurende eigen ontwikkeling."

Fietsversnelling

Lips geeft vooral naar eigen inzicht les, waarbij hij dus ook kan afwijken van de lesmethode. "Ik geef wel les met de methode, maar de methode is voor mij meer een middel dan een doel", legt Lips uit. "Daarnaast probeer ik leerlingen heel erg te stimuleren met uitdagende taalprojecten."
Leerlingen noemen hem niet voor niets een fietsversnelling. "Ja, dat is wel grappig dat ze mij zo noemen. Ik had in de video aangegeven dat de leerlingen een metafoor over mij moesten bedenken. Ze hebben zelf gekozen voor de fietsversnelling. Dat houdt eigenlijk in dat wanneer ik het idee heb dat een leerling niet meer uitgedaagd is, dat ik dan wel weer een nieuwe uitdaging aanbied zodat de leerling gemotiveerd zichzelf verder kan ontwikkelen."

Vooroordelen wegnemen

Lips brengt zijn persoonlijke belevenissen ook in de klas. Die zet hij in tijdens zijn eigen les. "Een van de dingen die mij wel bezig houden, is dat mensen tegenwoordig heel snel vooroordelen hebben over hun medemens. Wij hebben een paar maanden geleden een project gedraaid waarin leerlingen een interview moesten afnemen bij iemand waarover ze vooroordelen hadden. Dat interview moesten ze uitwerken en uitschrijven."
"Wat ik wel grappig vond, is dat veel leerlingen zeiden dat ze niet alleen hadden geleerd om een interview te schrijven, of hadden geleerd hoe je een gesprek moet voeren met iemand die je niet kent, maar dat ze vooral hebben geleerd dat de vooroordelen die ze over bepaalde mensen hebben, gewoon niet altijd kloppen", aldus de docent Nederlands.

Band opbouwen

Wat is eigenlijk het geheim van de docent Lips? "Ik denk dat het heel belangrijk is dat je je leerlingen ziet en dat je je leerlingen aandacht geeft. Net als dat je planten water moet geven om ze een beetje groen te houden. Ik heb een veilig klimaat en ik bouw een band op met mijn leerlingen. Ik denk dat als je eenmaal het vertrouwen van de leerlingen hebt gewonnen, je ze laat zien dat ze hun grenzen kunnen verleggen en dat jij hen daarbij begeleidt, dan doen ze eigenlijk alles voor je."

Stemmen

Stemmen op Lips kan tot vrijdag 18.00 uur op deze website. De uitslag wordt zaterdag in een speciale uitzending van De Taalstaat op NPO Radio 1 bekendgemaakt. De prijs zal worden uitgereikt door de minister voor Onderwijs, Arie Slob.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.