Ook dit jaar streep door Holland International Blues Festival in Grolloo

Festivaltent grolloo
Deze tent keert komende juni niet meer terug © RTV Drenthe
Ook dit jaar gaat het Holland International Blues Festival in Grolloo niet door. Dat laat medeorganisator Johan Derksen weten. Vorig jaar werd de vijfde editie van het festival ook al uitgesteld. "Er is gewoon geen andere mogelijkheid."
Grote evenementen in Drenthe zijn tot 1 juni verboden. Het bluesfestival zou op 10, 11 en 12 juni zijn. In theorie zou een festival dus mogen. "Ik denk dat het niet verantwoord is om vijftienduizend mensen in een tent te proppen. Dat kan gewoon niet, als je kijkt naar de ziekenhuiscijfers. Bovendien denk ik dat mensen niet komen, omdat ze bang zijn voor besmettingen."
Ook wilden veel Amerikaanse acts niet de oversteek maken naar Nederland. "Die zijn als de dood voor corona." En dus wordt er ook dit jaar een streep door het festival gezet.

'Niet in huilen uitbarsten'

Derksen baalt van het besluit. "Maar het is niet zo dat ik in huilen uitbarst. We zijn alleen wel het hele jaar met zoiets bezig." Volgens Derksen beleven duizenden mensen jaarlijks veel plezier aan het festival. "Economisch is het voor Drenthe ook een ramp, want hotels en campings zitten rond die tijd vol. Ook de cafés in Grolloo en Rolde draaien eigenlijk op het festival. Dus dat is best een tegenvaller."
Toch blijft de bluesliefhebber nuchter. "Je kan het risico gewoon niet nemen. Er zijn ook wel belangrijkere dingen in het leven dan een bluesfestival in Grolloo. We zijn gewoon even gebonden aan de regels. We moeten als fatsoenlijke mensen blijven nadenken en in ons enthousiasme geen gekke dingen doen."

'Er moet altijd geld bij'

Een kleinere opzet van het Holland International Blues Festival is voor Derksen overigens absoluut geen optie. "We streven altijd naar wereldtop", stelt hij duidelijk. "Het wemelt in Nederland al van kleine bluesfestivals. We willen ons onderscheiden. Als we iets doen, doen we dat groots en zetten we Grolloo op de kaart."
De financiële gevolgen lijken te overzien. "Maar het festival is ieder jaar financieel een tegenvaller", lacht Derksen. "Wat wij doen kan helemaal niet uit. Er moet altijd geld bij." Vorig jaar dekte de verzekering de afgelasting nog. "Maar die verzekerde al die festivals. Dus die organisatie heeft zich blauw betaald. Daarna hebben ze meteen gezegd: dit doen we niet. Dus je kan je nu niet meer verzekeren voor dit soort toestanden. Als we nu iets hadden gepland, draaiden we er zelf voor op."

Reünie van The Blizzards

De artiesten zijn vorig jaar al betaald. Als het festival volgend jaar wél doorgaat, staan de geboekte muzikanten dan gewoon op het podium. Artiesten die zouden optreden zijn onder meer John Fogerty (voormalig leadzanger van Creedence Clearwater Revival), Peter Frampton, Beth Hart en Danny Vera. Ook zouden The Blizzards samen met Waylon optreden.
Het festival begon ooit als eerbetoon aan Harry Muskee en zijn Cuby + Blizzards.
Johan_Derksen
Derksen op het podium in Grolloo, tijdens de laatste editie in 2019 © RTV Drenthe / Rego Meijer

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl