Boerenrockfestival: 'Organiseren alsof corona niet bestaat'

In Drouwenermond staat nog altijd een gruwelijk feest gepland
In Drouwenermond staat nog altijd een gruwelijk feest gepland in augustus © RTV Drenthe / Tom Meijers
Het Boerenrockfestival in Drouwenermond wordt omschreven als 'een mix van gezelligheid, laagdrempeligheid en gekkigheid'. Waar vanochtend bekend werd dat de stekker voor dit jaar uit het Bluesfestival in Grolloo is getrokken, hebben de organisatoren van het Boerenrockfestival alle voorbereidingen getroffen.
Tot op de dag van vandaag richt de organisatie zich op doorgang van het crossevenement, dat gepland staat in het weekend van 19 tot en met 22 augustus. Met een bezoekersaantal van 43.000 feestvierders één van de grotere evenementen in Drenthe, waarbij auto- en motorcross centraal staan en bezoekers kunnen genieten van diverse muziekoptredens en een uitgebreide kermis. Medeorganisator Bjorn van der Veen kijkt vol vertrouwen vooruit: "Wij gaan voor vier dagen gekkenhuis in Drouwenermond, maar het is nog geen augustus."

Vergunningsaanvraag

Er is namelijk nog sprake van een beetje gesteggel wat betreft de vergunningaanvraag. Dat loopt vast in de digitale, bureaucratische molen. "Door de coronamaatregelen is het aanvragen van een vergunning voor een evenement niet mogelijk. Er mogen immers geen evenementen plaatsvinden." Dat mag het festival volgens Van der Veen niet in de weg staan: "We hebben het aangekaart, dus het mag straks niet zo zijn dat de gemeente niet de tijd heeft gehad om het in behandeling te nemen."
De organisatie van het crossfeest is dan ook van mening dat de gemeente de goedgekeurde vergunning van de editie van 2020 - die door corona is afgeblazen - prima kan verlenen. "Die was al verstrekt. Het enige verschil is een kleine uitbreiding van de camping en een iets veranderd programma", verklaart Van der Veen.
De camping is namelijk uitgebreid met twee hectare. "We hebben al zoveel voorbereid, dat ook alles qua back-up al in kannen en kruiken is. In de uitvoering zullen er geen problemen zijn, alleen het voortraject is nog even spannend."

Slag om de arm

Sinds maart 2020 is alles anders. Met het coronavirus dient iedereen rekening te houden, ook de mensen in Drouwenermond. Als Van der Veen gevraagd wordt naar zijn verwachtingen, volgt er vanzelfsprekend een zucht. "We willen allemaal zo graag. We hikken er al een jaar tegenaan."
Toch zijn er ook zorgen: hoe gaat de bezoeker reageren als er aanvullende maatregelen gelden? Dat calculeert de medeorganisator in: "Ik denk dat we daarover gewoon duidelijk moeten communiceren. Als in: jongens, er is weer veel mogelijk, maar.." Volgens de organisator is daar bij de bezoekers wel ruimte voor. "Iedereen weet ook dat wanneer je de avondklok overtreedt, je het risico loopt om bekeurd te worden. De kans bestaat dat dit soort maatregelen ook bij een festival gelden, maar daar gaan we in eerste instantie natuurlijk helemaal niet vanuit."

Bijzonder brood

Al met al staat er dus nog steeds een schitterend evenement gepland voor het weekend van 19 augustus en Van der Veen heeft er zin in: "Het is iedere editie weer één grote gezellige bende. Alles wat aan de andere kant van de sloot zit, die camping bijvoorbeeld, daar lusten de honden geen brood van. Tenzij je dat brood wat daar opgediend wordt lekker vindt. Gekheid natuurlijk, maar het is echt ieder jaar weer donders gezellig met elkaar."
Naast feestvierende autocrossers die met vrienden een weekend lang bier komen zuipen en braadworsten barbecueën, blijkt het festival tegenwoordig ook in trek als familie-uitje. Dat merkt ook Van der Veen: "Je ziet nu ook families die gewoon met luxe campers komen en alles uitklappen om een weekend te kijken naar de motorcross. Of specifiek komen voor een speciale band." Maar in essentie blijft het Boerenrock een synoniem voor lekkere muziek luisteren en kijken, bier drinken en vrouwen versieren: "Hoe mooi wil je het hebben in het leven?"

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl