Ondernemen in Drenthe: Van motorclubs tot maatpak

HOOGEVEEN - Geconcentreerd is Harry Bos bezig om een patch op een zwart leren motorjack te naaien. 'Hoogeveen' staat erop.
"Weetje, ik heb hier eigenlijk van alles. Van jonge jongens die hun voetbalschoenen gemaakt willen hebben en tot een opa voor een pak."

Alles in één

"Om een lang verhaal kort te maken; mijn vader was kleermaker en ik hielp hem mee in het atelier", vertelt Bos. "Eerder verkochten we alleen maar pakken en broeken, want het was alleen maar een kleermakerij. Omdat hier minder interesse in is, doe ik er tegenwoordig van alles bij." Inmiddels bestiert Harry Bos naast een kleermakerij ook een schoenmakerij, sleutelmakerij, stomerij, strijkservice en kledingverhuur.
Waarom ik naar een kleermaker zou toegaan? Als je broek te lang is, dan wil je hem korter, toch?
Harry Bos

Bos ziet dat er veel minder vraag is naar het repareren van kleren en schoenen. "Kleermakers heb je haast niet meer en schoenmakers worden ook steeds minder. We leven in een weeggooimaatschappij. Mensen laten steeds minder repareren; ze kopen gewoon nieuwe."

Online

Toch is er ook een nieuwe categorie klanten. "Ik krijg heel veel mensen die online kopen", vertelt Bos. "En dan past het niet en dan komen ze bij mij om het te laten vermaken." Sinds de opkomst van het internet winkelen ziet Bos het aantal mensen met een online miskoop dat bij hem komt stijgen. "Bij wijze van spreken: jij koopt online een pak en hij zit een beetje te wijd. Dan wil je hem getailleerd hebben en dan kom je bij mij. Of je moet hem terugsturen, maar je wil het pak houden."
Het gaat ondanks de weggooimentaliteit van velen niet slecht met de kleding- en schoenmakerij van Bos. Wel wil hij wat rustiger aan gaan doen. Misschien wat zaken afstoten en een wat kleiner pand in het winkelcentrum. "Ja, je moet improviseren hè. Als het ene wat minder wordt, moet je zorgen dat het andere weer gaat lopen. Ik red me er wel aardig mee."
Kijk hier voor alle afleveringen van Ondernemend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.