Watertorenfan Janette kan haar geluk niet op dankzij bijzonder verjaardagscadeau

De droom van Janette Ahuis komt eindelijk uit: een kijkje in de watertoren van Coevorden
De droom van Janette Ahuis komt eindelijk uit: een kijkje in de watertoren van Coevorden © RTV Drenthe/Dylan de Lange
Er is waarschijnlijk niemand een grotere fan van de watertoren in Coevorden dan Janette Ahuis. Zondag wordt ze zestig jaar en aangezien ze dat door de coronamaatregelen niet uitgebreid kan vieren, bedacht haar vriendin Christa het ultieme verjaardagscadeau: een kijkje in de toren.
Als ze op vakantie gaat, móet er een foto van de Coevorder watertoren mee. In haar woning staat een kast vol met foto's en beeldjes van Coevorden, waaronder veel watertorens en haar sleutelhanger is een plaatje van -jawel- de watertoren.

'De watertoren is het helemaal voor mij'

"Ik ben geboren en getogen in Coevorden", vertelt Ahuis. "Mijn hele leven woon ik hier al en ik fietste vroeger elke dag langs de watertoren. De watertoren is het helemaal voor mij."
Zondag mag ze zestig kaarsjes uitblazen, maar ze kan haar verjaardag voor het tweede jaar op rij niet met vrienden en familie vieren. Haar vriendin Christa Compagne weet dat Ahuis gek is op de watertoren en vroeg aan eigenaar WMD of ze binnen een kijkje mochten nemen. Met succes: het kan niet altijd, maar vandaag mocht het.

Een droom die uitkomt

"Vanochtend kwam ze aan met een gouden cheque met daarin een plaatje van de watertoren", vertelt Ahuis enthousiast. "Toen wist ik het meteen. Het is echt een droom die uitkomt."
De Ooh's en Aah's zijn niet te tellen op het moment dat ze gespannen de toren instapt. "Ik vind het geweldig. Hoe hoger je komt, hoe meer je ziet", verwondert Ahuis zich halverwege, op een van de trappen. "Het is echt mijn watertoren. Een stoffig raampje wordt schoongeveegd. "Kijk, wat een uitzicht."
Janette en haar vriendin Christa kijken hun ogen uit in de oude watertoren
Janette en haar vriendin Christa kijken hun ogen uit in de oude watertoren © RTV Drenthe/Dylan de Lange
De Waterleiding Maatschappij Drenthe gebruikte de toren allang niet meer en doet hem in de verkoop. Belangstellenden konden een bod uitbrengen en daarbij een plan indienen. De ideeën worden momenteel onderzocht.
"Toen ik hoorde dat hij verkocht zou worden, was ik heel boos", zegt Ahuis. "Ik wilde niet dat er wat aan zou veranderen."

Monumentaal

Omdat het een monumentaal pand is, mag ook een nieuwe eigenaar niets aan de buitenkant doen. "Dat stelt me gerust. Ik hoop dat er iets moois van gemaakt wordt, een koffiebarretje bijvoorbeeld. Dan kom ik er elke dag."
Hoewel ze dus nog niet echt jarig is, heeft ze haar mooiste cadeau al gehad. "Dit was een heel grote wens en eindelijk is die uitgekomen", glundert de grootste fan van de watertoren in Coevorden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl