Tentoonstelling Tjerk Vermaning in Drents Museum: 'Kwestie van willen en moeten'

Tentoonstelling over Tjerk Vermaning (Rechten: provincie Drenthe)
Tentoonstelling over Tjerk Vermaning (Rechten: provincie Drenthe)
ASSEN - Het Drents Museum in Assen heeft deze zomer een tentoonstelling over de omstreden amateurarcheoloog Tjerk Vermaning. Museumdirecteur Harry Tupan noemt deze tentoonstelling een kwestie van 'willen en moeten' in het Radio Drenthe programma Cassata.
"De tijd is er rijp voor denk ik", zegt Harry Tupan. "We maken een serie tentoonstellingen die ik Drentse biografieën noem. Harry Muskee was de eerste, Vermaning de tweede en Egbert Streuer wordt de derde. Natuurlijk hangt er een paraplu van bedrog over Vermaning heen, maar dat is natuurlijk niet Tjerk Vermaning alleen. De man heeft ook hele bijzondere dingen gedaan en we hebben veel objecten in de collectie die wel echt zijn."

Voorstelling

In de maand september is er ook een voorstelling van de PeerGroup over Vermaning te zien op de plek waar Vermaning zijn omstreden vondsten deed. Vermaning vond in Hoogersmilde sporen van een kampement van Neanderthalers van ruim 50.000 jaar geleden. Pers en de wetenschap waren enthousiast totdat er in 1975 een wetenschappelijk rapport verscheen, waarin de echtheid van de vondsten in twijfel werd getrokken.

Rechtzaken

Er volgden rechtszaken en er ontstond een grote kloof tussen de amateur- en beroepsarcheologen. Bij gebrek aan bewijs is Vermaning in hoger beroep vrijgesproken voor vervalsingen door het Hof in Leeuwarden.
Lees meer: Voorstelling Tjerk Vermaning op plek omstreden vondsten
De mens Vermaning
"Hij is dus nooit veroordeeld", zegt Harry Tupan. "Ik vind dus dat een tentoonstelling over hem kan. Ik wil graag de mens Vermaning laten zien. Daar is het hele verhaal om hem heen natuurlijk onderdeel. Het wordt een biografie van een markante Drent."
De tentoonstelling over Tjerk Vermaning is vanaf juli te zien in het Drents Museum.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl