'Driekwart boeren wil geen zonnepark op landbouwgrond'

Veel boeren willen niets weten van zonneparken op hun land (Rechten: archief RTV Drenthe)
Veel boeren willen niets weten van zonneparken op hun land (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Driekwart van de Nederlandse boeren en tuinders wil geen aanleg van zonneparken op landbouwgrond. Verrommeling van het landschap, stijgende grondprijzen en druk op de voedselproductie zijn daarvoor de voornaamste redenen.
Dat blijkt uit een onderzoek van
, dat werd gehouden onder 1.105 boeren.

'Voedselproductie gaat voor'

Veel boeren en tuinders zijn tegen, maar vrezen desondanks dat het ontwikkelen van zonneparken in landbouwgebied niet meer tegen te houden is. Hoogwaardige landbouwgrond moet volgens tegenstanders van de zonneparken gereserveerd blijven voor voedselproductie.
Liever willen de boeren die tegen de zonneparken zijn, dat zonnepanelen op daken worden aangebracht. Grond in Nederland is volgens hen te schaars en te kostbaar.

Zakcentje

Voorstanders van de zonneparken zien juist kansen als er zonnepanelen op hun grond komt. Zo kan de boer een aardig zakcentje verdienen met verhuur van zijn land. Een deelnemer aan de enquête zegt dat 15 hectare jaarlijks wel 200.000 euro aan huur kan opleveren. Ook zijn er boeren die vinden dat agrariërs moeten bijdragen aan duurzame energie.
Lees meer: Tweestrijd boeren bij komst zonnepark naar Alteveer
'Overheid moet grenzen stellen'
Hoewel veel boeren tegen zijn, voorziet ruim de helft van de ondervraagden dat de ontwikkeling van zonneparken in landelijk gebied niet tegen te houden is. Wel meent 85 procent van de ondervraagden dat de overheid grenzen moet stellen aan de uitrol van zonneparken.
"Anders wordt de landbouwgrond weggeconcurreerd door energiemaatschappijen, dat moeten we voorkomen", stelt één van de deelnemers.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.