'Commandant wilde dat alle treinkapers dood waren'

Advocaat Liesbeth Zegveld (midden) met nabestaande Chris Uktolseja (l) (Rechten: archief ANP/Remko de Waal)
Advocaat Liesbeth Zegveld (midden) met nabestaande Chris Uktolseja (l) (Rechten: archief ANP/Remko de Waal)
DE PUNT - De commandant van de mariniers die een einde maakten aan de Molukse treinkaping bij De Punt, had liever gezien dat alle kapers om het leven waren gekomen. De zoon van een toenmalige topambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde dat.
De zoon, Mark de Graaf, verklaart volgens
over een gesprek met zijn vader na de beëindiging van de treinkaping. Daarbij kwamen zes kapers en twee gegijzelden om het leven.

'Allemaal dood'

"Mijn vader vertelde mij dat hij na afloop van deze treinkaping de commandant van de mariniers complimenteerde met – wat hij noemde – de geslaagde operatie, waarop de commandant antwoordde: ‘Helaas niet helemaal geslaagd, want ze hadden allemaal dood gemoeten'", verklaart De Graaf.
Nabestaanden van de kapers vermoeden dat er van hogerhand een bevel lag om de Molukkers in de trein te doden. Volgens hen zouden meerdere kapers zijn geëxecuteerd tijdens de bevrijdingsactie.

Meer verhoren

Advocaat van de nabestaanden van de kapers Liesbeth Zegveld gaat de rechtbank in Den Haag vanmiddag verzoeken om drie marinierscommandanten van de actie onder ede te verhoren. Ook wil zij dat toenmalig minister van Justitie Dries van Agt en oud-generaal Henk van den Breemen voor de rechter verschijnen voor een verhoor.
Lees meer: Proces Molukse treinkaping De Punt gaat verder
De mariniers en het ministerie van Defensie ontkennen de beschuldigingen. Ook oud-minister Dries van Agt wil niets van de aantijgingen weten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.