Minister: Kleine streekziekenhuizen moeten ook aan kwaliteitsnormen voldoen

Ook kleine streekziekenhuizen als Bethesda moeten volgens minister Bruins aan de kwaliteitsnormen voldoen (Rechten: Petra Wijnsema/RTV Drenthe)
Ook kleine streekziekenhuizen als Bethesda moeten volgens minister Bruins aan de kwaliteitsnormen voldoen (Rechten: Petra Wijnsema/RTV Drenthe)
DEN HAAG - Ook kleine streekziekenhuizen in bijvoorbeeld Drenthe moeten aan de kwaliteitsnormen voldoen. Ook al kan dat betekenen dat ze artsen voor de intensive care tekortkomen en dat die afdeling daar moet sluiten, zegt minister Bruno Bruins van Medische Zorg.
"Ik kan niet zeggen: de kwaliteitsstandaard geldt in Zuid-Holland, maar niet in Drenthe", aldus Bruins. Die standaard wordt bovendien opgesteld door de gezondheidszorg zelf, aldus de minister, en dat moet volgens hem zo blijven.

Bezwaar

Bruins erkent dat de streekziekenhuizen bezwaar hebben gemaakt tegen de nieuwe kwaliteitsnorm. Maar onafhankelijke deskundigen hebben vervolgens de knoop doorgehakt en tot deze standaard besloten.

Lees meer: Vrees voor spoedhulp en intensive care in regioziekenhuizen

Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP) sloeg alarm over de nieuwe regels, waarop vanaf 1 juli wordt gecontroleerd. Van de dertig streekziekenhuizen zouden er 22 de norm niet halen en moeten vrezen hun intensive care en spoedeisende zorg te verliezen. Van Gerven wil dat Bruins ingrijpt.
Minister Bruins geeft aan wel te willen kijken of er wel genoeg intensivisten beschikbaar zijn.
Carla Dik-Faber van de ChristenUnie vroeg zich af of de streekziekenhuizen niet ondersneeuwen bij het vaststellen van de kwaliteitsnormen. Bruins wil die zorg "graag wegnemen''. Ook als de kwestie op het bordje van deskundigen belandt, worden de regioziekenhuizen nog voortdurend geraadpleegd, stelt hij.
Een ruime meerderheid van de Kamer wil nog voor het zomerreces met de minister in debat over de problemen waar de regionale ziekenhuizen mee kampen. Dat moet snel gebeuren, zo redeneerden Kamerleden dinsdag, omdat de controles 1 juli beginnen.

WZA kan nog niet aan eisen voldoen

Wilhelmina Ziekenhuis Assen laat weten vooralsnog niet aan de nieuwe eisen te kunnen voldoen. Een woordvoerster van Treant geeft aan dat de intensive care in Emmen dit wel doet. Bij de locatie in Hoogeveen op de spoedeisende hulp is dat nog twijfelachtig. Isala Diaconessenhuis in Meppel was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.