'Gemeenten laat geïnformeerd over financiering Golfstaten aan moskeeën'

De Moskee El-Moslimien in Assen (Rechten: RTV Drenthe)
De Moskee El-Moslimien in Assen (Rechten: RTV Drenthe)
DEN HAAG - Minister Koolmees van Sociale Zaken erkent dat gemeenten laat zijn geïnformeerd over de financiering van moskeeën vanuit conservatieve Golfstaten. "Dat kan en moet beter." Maar volgens hem heeft dat niet geleid tot veiligheidsrisico's, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
Vorige maand onthulden Nieuwsuur en NRC Handelsblad dat zeker dertig islamitische organisaties de afgelopen jaren geld hebben gevraagd of gekregen uit Koeweit en Saudi-Arabië. Het tv-programma en de krant baseerden zich op lijsten die de overheid jarenlang geheim heeft gehouden.
Op deze lijst staat ook de Moskee El-Moslimien in Assen. Die moskee heeft in juni 2011 750.000 euro aangevraagd in Saudi-Arabië. Dit bedrag zou nooit zijn ontvangen. De financiële bijdragen zijn omstreden omdat er zorgen zijn dat hiermee het salafisme naar de Nederlandse moskeeën wordt gebracht.
Lees meer: Asser moskee vroeg om tonnen uit Saudi-Arabië
'Gegevens via diplomatie'
Koolmees verwijst voor het trage delen onder meer naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, meldt de NOS. Veel gegevens waren vertrouwelijk en werden verkregen via diplomatiek verkeer.
Ook was volgens hem de informatie deels verouderd en summier en was niet in alle gevallen meteen duidelijk over welke moskee het ging. Daar moest eerst verder onderzoek naar worden gedaan.

Bevriezen van geld

De burgemeesters van Den Haag en Dordrecht hebben gisteren in Nieuwsuur een dringend beroep gedaan op het kabinet om iets te doen tegen buitenlandse financiering van moskeeën in hun stad.

Lees meer: Moskee-voorzitter: We wilden geld voor nieuwbouw uit Saudi-Arabië zonder voorwaarden

Burgemeester Krikke en haar collega Kolff willen dat er een wet komt waarbij het Rijk kan ingrijpen, zoals de bevriezing of terugstorting van geld dat wordt gekoppeld aan een ontwrichtende boodschap.

Onderzoek naar geldstromen

Minister Koolmees schrijft dat het kabinet onderzoekt hoe de informatievoorziening aan gemeenten beter kan. Ook krijgen ze advies wat er met die gegevens kan worden gedaan. De juridische mogelijkheden worden daarvoor nu in kaart gebracht.
Voorts komt er meer onderzoek naar de geldstromen uit het buitenland. De minister heeft vertrouwen in bestaande wetgeving om eventuele terrorismefinanciering aan te pakken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.