Gemeente Midden-Drenthe reserveert 1 miljoen om schuld Jade op te vangen

De gemeente Midden-Drenthe zet geld opzij om schuld van Jade op te vangen (Rechten: archief RTV Drenthe)
De gemeente Midden-Drenthe zet geld opzij om schuld van Jade op te vangen (Rechten: archief RTV Drenthe)
BEILEN - De gemeente Midden-Drenthe zet een miljoen euro opzij voor het geval dat Zorggroep Jade het voorschot dat ze eerder kreeg niet terug kan betalen.
Omdat er minder minderjarige asielzoekers naar Zorggroep Jade komen, zit het
. De instroom van minderjarige asielzoekers is gehalveerd, en bovendien is de aanbesteding van de opvang en zorg voor de asielzoekerskinderen naar andere organisaties gegaan.

Voorschot van ruim een miljoen

In het verleden heeft gemeente Midden-Drenthe 1,2 miljoen voorgeschoten aan Jade om onderwijs op te zetten voor het asielzoekerscentrum in Oranje. Dit geld moet nog terugbetaald worden aan de gemeente.
Politiek Midden-Drenthe kwam met een motie van treurnis over deze kwestie, omdat het college zomaar geld had voorgeschoten aan Jade en er te makkelijk vanuit ging dat het geld wel terug zou komen. Vorig jaar begon toenmalig burgemeester Ton Baas met een terugbetalingsregeling en regulier overleg met Jade.
De gemeente heeft nu een miljoen aan de kant gezet voor het geval Jade, bijvoorbeeld door faillissement, niet kan terugbetalen. "We gaan er vanuit dat we van Jade het volledige bedrag terug krijgen, dit bedrag is puur ter bescherming", licht wethouder Schipper toe.

Financieel gezond

Midden-Drenthe houdt op de jaarrekening 2,8 miljoen euro over. De gemeente zegt dat het overschot net als in 2016 en 2015 komt door minder uitgaven in het sociale domein, zoals bijvoorbeeld de WMO, Jeugdzorg en de Participatiewet. Ook een verplichte winstneming in de bouwgrondexploitatie draagt bij aan het positieve saldo.
De gemeente verwachtte dat de kosten voor Jeugdzorg, de participatiewetgeving en de WMO de komende jaren zullen oplopen. Volgens wethouder Schipper is het is dan handig dat je kan terugvallen op de financiële buffer die de gemeente de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Volgens de gemeente heeft het desondanks de zorg kunnen leveren die ze wilde leveren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl