Achilles 1894 morele winnaar na gelijkspel in Halsteren

VOETBAL - Achilles 1894 is de nacompetitie voor promotie naar de 3e divisie begonnen met een gelijkspel. De 1-1, diep in blessuretijd, van de Assenaren bij RKSV Halsteren werd gevierd als de winnende goal. Logisch, want amper tien minuten voor dat doelpunt kreeg de Drentse hoofdklasser een flinke domper te verwerken in Noord-Brabant, toen de thuisclub een penalty benutte.
Verantwoordelijk voor de belangrijke gelijkmaker was Casper Baas. Voor de invaller was het zijn eerste goal van het seizoen. "Dat is bijzonder natuurlijk en helemaal omdat we het na die tegengoal ook niet verwacht hadden. Maar we hebben veerkracht getoond", aldus de verdediger.
De late gelijkmaker van Achilles-verdediger Casper Baas. Achilles 1894 speelde met 1-1 gelijk bij RKSV Halsteren. Zondag is de return in Assen voor een plek in de finale
Zijn trainer, Paul Weerman, was het daar volledig mee eens. "We hebben het gewoon afgedwongen. Zij voetbalden makkelijker, maar heel gevaarlijk werden ze niet. Eigenlijk waren de beste kansen voor ons. Die strafschop tegen, na een onschuldige handsbal van Wouter van der Molen, vond ik niet helemaal terecht. Maar okay, kort daarvoor had de scheids een penalty moeten geven na hands van Remy Klaassens. Het zal dan wel een optelsom zijn."

Kopbal op de lat

De beginfase van het duel was zonder twijfel voor de thuisclub, die Achilles 1894 vol onder druk zette en al binnen twee minuten een enorme kans op de 1-0 maar de kopbal kwam boven Morten Otto op de lat. De formatie van Weerman beperkte zich tot tegenhouden en kwam er aanvallend niet echt aan te pas. Toch kon Halsteren het overwicht, na de bal op de lat, niet vertalen naar meer kansen. De ruststand van 0-0 was dan ook niet onlogisch."

Evenwicht

In de tweede helft bemoeide Achilles 1894 zich meer met aanvallen en vooral via Jean-Pierre N'Gouan werden de Assenaren dreigender. De aanvaller was ijzersterk aan de bal en ook nog doelgericht. Zijn beste poging, een schot vanaf zo'n 20 meter, werd gepareerd door Halsteren-doelman Ariën Pietersma. De grootste kans was voor Wouter van der Molen, die vrij voor Pietersma voorlangs schoot. Kort na de kans vertolkte de verder prima spelende middenvelder opnieuw een negatieve hoofdrol door ongelukkig hands te maken in de eigen zestien. "Die bal kwam tegen mijn hand, dat wel. Maar ik vond het veel te zwaar voor een strafschop", aldus Van der Molen. De penalty werd feilloos benut door Sam van de Kreeke: 1-0. De domper was groot, maar Achilles 1894 bleek niet aangeslagen. De thuisclub werd teruggedrongen en er volgden een aantal corners en die ene hele late vrije bal die werd binnengekopt door Casper Baas.

Achilles 1894 stapte door de goal van Baas als morele winnaar van het veld. Toch is het volgens Weerman nog volledig open in de tweestrijd tegen de club uit Noord-Brabant. "Het is ook na vanavond fiftyfifty. Wij hebben geen team dat gaat en überhaupt niet op 0-0 kan spelen. Bovendien hebben we eerlijk gezegd onze beste wedstrijden ook buiten Assen gespeeld. Of we de reis (de bus komt vannacht omstreeks 03.00 uur in Assen) ons nog parten gaat spelen? Dat verwacht ik niet. Helemaal niet vanwege die late goal. Dat geeft toch wel een lekker gevoel. Bovendien komen deze jongens wel vaker om een uurtje of drie in bed", aldus Weerman.

De return

Zondag om 14.00 uur is in Assen, op sportpark Marsdijk, de return tussen Achilles 1894 en Halsteren. De winnaar speelt in de finaleronde (ook weer over twee duels) tegen de winnaar van Quick'20 - Hollandia (de eerste wedstrijd tussen deze twee ploegen eindigde in 1-1).