Langere straf voor voormalig FC Emmen-speler Ter Heide voor steekpartij

Ruud ter Heide
Ruud ter Heide in het rood-witte FC Emmen-tenue in duel tegen Veendam © ANP/Cor Lasker
Voormalig FC Emmen-speler Ruud ter Heide is in hoger beroep veroordeeld tot veertien jaar cel voor het doodsteken van een man uit Winterswijk. De straf is twee jaar hoger dan eerder door de rechtbank werd opgelegd.
Het broertje van Ter Heide komt vrij, ook hij was betrokken bij de ruzie met dodelijke afloop. Hij werd eerder net als Ruud tot twaalf jaar cel veroordeeld, meldt RTV Oost.

Ruzie

In de zomer van 2017 ontstond in een eetcafé in het Twentse Reutum ruzie tussen twee groepen. Die zette zich later buiten voort. Bij die ruzie heeft Ruud ter Heide volgens het gerechtshof de Winterswijker doodgestoken en diens broer verwond.
Van Ruuds broer Frank kan niet worden bewezen dat hij een mes heeft gehanteerd. Er zijn geen sporen en niemand heeft een mes bij hem gezien. Daarom wordt Frank 'alleen' veroordeeld voor openlijke geweldpleging. Daarvoor is hem 1 jaar cel opgelegd, maar die heeft hij al uitgezeten en komt daarom op vrije voeten.
De rechtbank vond eerder dat de broers 'even schuldig' zijn, omdat ze 'schouder aan schouder' op de ruzie afgelopen waren.

Steakmes

Maar volgens het gerechtshof heeft alleen Ruud de dodelijke steken toegebracht en is hij daardoor schuldig aan doodslag. Hij heeft uit de keuken van het eetcafé een steakmes gepakt en heeft de confrontatie doelbewust opgezocht. Met het mes heeft hij het slachtoffer drie keer in de rug gestoken. Omdat hij zag dat zijn broer Frank ook in gevecht was met anderen, schoot hij hem 'te hulp'. Daarbij stak hij de broer van het dodelijke slachtoffer twee maal in de rug. Die overleefde de steekpartij wel.
Van de omgekomen Winterswijker is spierweefsel aangetroffen in Ruuds zak. Dat weefsel moet van het mes gekomen zijn, waarmee de dodelijke steken zijn toegebracht. Het mes heeft hij tijdelijk in zijn zak gehad, is te zien op foto's. Het werd later door de hulpdiensten achter Ruuds rug aangetroffen.

'Per ongeluk'

Drie jaar lang hebben de voetbalbroers over de fatale nacht gezwegen. Kort voor het hoger beroep van start ging, kwamen ze met een verklaring. Ruud vertelde dat het latere slachtoffer een mes vasthad, dat hij vervolgens heeft afgepakt. In de ruzie zou hij 'per ongeluk' hebben gestoken.
Volgens het Gerechtshof is er voor die uitleg geen enkel bewijs. Sterker, het Hof vindt het schrijnend voor de nabestaanden dat Ruud het slachtoffer als een agressor heeft afgeschilderd.
De advocaat van Ruud ter Heide was na bekendmaking van de straf verbouwereerd. Zijn collega, die broer Frank bijstaat, reageerde opgelucht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl