Schuiver op vliegveld Eelde veroorzaakt door fout tijdens lesvlucht

Eelde vliegtuig
Het vliegtuigje zakte bij de landing door het landingsgestel © Van Oost Media
Het vliegtuig dat vorig jaar augustus beschadigde bij een landing op Groningen Airport Eelde, deed dat omdat de piloot vergat het landingsgestel naar beneden te doen tijdens de landing. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).
In het vliegtuig zaten een student en een instructeur van de KLM Flight Academy die bezig waren met een lesvlucht, meldt RTV Noord. Beide inzittenden bleven ongedeerd, de buik van de Socata TB-20 raakte wel beschadigd.

Onervaren

Het was die dag warm in de cockpit, verklaarden beide inzittenden achteraf. Ook blijkt uit het rapport dat de leerling relatief onervaren was met een intrekbaar landingsgestel en dat hij niet heeft gecheckt of het landingsgestel naar beneden was. Bovendien moest er geïmproviseerd worden met het inhalen van een vliegtuig.
Op advies van de luchtverkeersleiding werd bij het inhalen lager gevlogen. In plaats van ongeveer 300 meter vloog het vliegtuig op ongeveer 150 meter. Vlak voor het landen merkte de instructeur dat het vliegtuig lager bij de grond kwam dan normaal, maar toen was het al te laat. De romp van het vliegtuig en de propeller schoven over het asfalt van de landingsbaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl