Campagne voor betere kindergebitten: 'Gaatjes is een gedragsziekte'

Mart (9 jaar) krijgt poetsles van assistente Ina
Mart (9 jaar) krijgt poetsles van assistente Ina © RTV Drenthe / Vera Beuke
Wanneer moet je met je kind voor het eerst naar de tandarts en wat mag je wel of niet drinken na het tandenpoetsen? De campagne 'een gezond gebit is kinderspel' van het KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen, moet ouders helpen om het gebit van hun kinderen zo gezond mogelijk te houden. Twee op de drie kinderen in Nederland heeft voor hun achttiende verjaardag minstens één gaatje.
"Eigenlijk is gaatjes een soort gedragsziekte", zegt Yvonne Schalk, tandarts bij Quadratand in Zuidwolde. "Het ontstaat doordat je dingen wel of niet doet. Er wordt soms niet nagepoetst door ouders of er zijn ouders die helaas denken dat kinderen zelf wel goed kunnen poetsen."

Regels

De campagne heeft de slogan 'een gezond gebit is kinderspel', maar volgens Schalk dekt dat niet helemaal de lading. "Het is echt lastig om goed te poetsen. Voor volwassen zelf is het al lastig om het gebit goed schoon te krijgen, laat staan als je bij een kind moet poetsen. Kinderen hebben weleens geen zin, maar het is wel belangrijk dat je het goed doet. Vaak gaan ze huilen, dan doen ze de mond in ieder geval open en dan kan je er goed bij."
Voor een gezond gebit zijn een aantal regels belangrijk, zoals vanaf het eerste tandje met fluoridetandpasta poetsen, twee keer per dag poetsen en maximaal zeven eet- en drinkmomenten.
Mart en Jill brengen een bezoekje aan de tandarts en krijgen poetsles:
Tandartscampagne voor betere kindergebitten
"Als je eet dan wordt het glazuur een beetje ontleed. Dan gaan de bouwstoffen uit je glazuur. Die worden wel weer terug ingebouwd, maar als je teveel eetmomenten hebt dan raakt het uit balans en krijg je gaatjes", legt Schalk uit.

Controle

En regelmatig voor controle naar de tandarts. Al vinden veel kinderen dat best spannend. Maar daar hebben ze in Zuidwolde wel wat op bedacht. "We proberen er echt een feestje van te maken. Kinderen mogen zelf muziek uitkiezen, dus we luisteren hier regelmatig naar K3 of Kinderen voor Kinderen. En je moet gewoon duidelijk zijn. We leggen uitgebreid uit wat we gaan doen."
Schalk heeft weleens meegemaakt dat een kind zes gaatjes had en na de behandeling werd beloond met lekkers. "Dan hebben we net alles staan uitleggen over eetmomenten en goed poetsen en dan krijgt het kind als beloning een donut... Ik zeg daar wel wat van."
Maar volgens Schalk helpt herhaaldelijk uitleggen naar ouders en kinderen wel. "Preventie loont echt. Wij hebben gemiddeld minder werk per patiënt, omdat veel een gezond gebit hebben door de uitleg die wij geven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl