Bedrijfsleven Emmen wil verdubbeling N34 en N381

Het Emmer bedrijfsleven wil verdubbeling van onder meer de N381 (Rechten: RTV Drenthe / Jörn Reuvers)
Het Emmer bedrijfsleven wil verdubbeling van onder meer de N381 (Rechten: RTV Drenthe / Jörn Reuvers)
EMMEN - De N-wegen van en naar Emmen moeten worden aangepakt. De N34 zou verdubbeld moeten worden tot aan de A28 bij De Punt, vindt de Vereniging Parkmanagement Bedrijven in Emmen.
Ook de N381 moet volgens de VPB extra banen krijgen tussen Emmen en de A28 bij Beilen. Herman Idema van de VPB licht het verzoek van het bedrijfsleven toe.

Waarom moeten de wegen verdubbeld worden?

"Dat heeft te maken met de visie op de toekomst", zegt Idema. "Waar veel A-wegen zijn, functioneert de economie beter." Idema trekt een vergelijking met de ontwikkeling van Rotterdam en Amsterdam. "Die zijn groot geworden omdat ze heel makkelijk te bereiken waren via het water." Als Emmen en Coevorden straks beter bereikbaar zijn, wordt het makkelijker voor bedrijven om zich te vestigen, volgens Idema.
"Het is belangrijk dat beide wegen worden verdubbeld. Zodat je met name de verbinding naar de Eemshaven, Assen en Groningen legt richting Emmen. Wij vinden dat een randvoorwaarde voor een goed vestigingsklimaat."
Lees meer: Provinciebestuur-pleit-voor-gedeeltelijke-verdubbeling-N34
Welke problemen zijn er nu met de bereikbaarheid?
"Mensen zeggen dat ze gewoon niet over een N-weg willen rijden. Ze vinden dat gevaarlijk of lastig", volgens Idema. Ook haast speelt volgens hem een rol. "Want als je achter een vrachtwagen zit, kun je niet harder dan zeventig. Mensen willen opschieten."
Ook de veiligheid speelt een rol. "De gevaarlijke stoffen route over een N-weg laten lopen, is niet wenselijk."

Wil het bedrijfsleven niet naar Emmen en Coevorden omdat het slecht bereikbaar is?

"Dat weet je nooit. Daar worden wel onderzoeken naar gedaan, maar de uitkomsten zijn altijd wat vaag. We weten wel dat, als we goed omsloten zijn, het vele malen makkelijker is voor bedrijven om te besluiten daar te gaan zitten."
Uit onderzoek blijkt volgens Idema dat dankzij de A37 meer bedrijven voor bijvoorbeeld Nieuw-Amsterdam hebben gekozen.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat de verdubbeling er komt?

Idema en de VPB gaan een poging wagen bij de provincie om de verdubbeling voor elkaar te krijgen. "De provincie vraagt om een zienswijze. En of wij het wel of niet eens zijn met de omgevingsvisie. Die zienswijze ligt nu bij het college. En in september gaan we formeel inspreken tijdens een commissievergadering om nogmaals te vertellen hoe belangrijk wij het vinden dat die wegen worden verdubbeld."

Wat gaat zo'n verdubbeling kosten?

"Verdubbeling gaat ettelijke miljoenen kosten. Maar het is wel belangrijk", zegt Idema. "Er zijn voldoende middelen om dat geld nu te reserveren voor de verdubbeling zodat daar nu werk van gemaakt kan worden."

Gaat die weg niet ten koste van de natuur om die N-wegen?

"Drenthe is qua natuurlijk hartstikke mooi. En we pleiten ook niet voor een nieuwe weg door een natuurgebied. We gaan voor verdubbeling van een reeds bestaande weg door een prachtig natuurgebied."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.