Van Kamerlid naar Ridder; Erik Ziengs onderscheiden bij afscheid in Den Haag

ANP-foto
Erik Ziengs (helemaal links) tijdens zijn afscheid © ANP/Hollandse Hoogte/Dirk Hol
Bij zijn afscheid als Kamerlid is Erik Ziengs uit Assen vandaag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De VVD-politicus stopt na drie termijnen en bijna elf jaar in Den Haag.
Vandaag namen alle vertrekkende Kamerleden afscheid. Veertien van hen werden geridderd, onder wie Ziengs. Leden van de Eerste en Tweede Kamer krijgen automatisch een koninklijke onderscheiding als zij minstens tien jaar lang parlementariër zijn geweest en minstens twee keer zijn herkozen. Ook kunnen ze worden voorgedragen.
Vanwege corona kregen de ontvangers de versierselen niet opgespeld door voorzitter Khadija Arib, maar werd de onderscheiding in een kistje overhandigd.

'Geen spijt'

Assenaar Ziengs heeft geen spijt van zijn vertrek, zo vertelde hij vanmiddag op Radio Drenthe. "Ik heb al lang geleden gezegd dat dit mijn laatste termijn zou zijn. Maar ik ga het wel enorm missen. Aan elk tijdperk komt een einde."
Verschillende momenten tijdens zijn politieke carrière in Den Haag hebben een grote indruk op hem gemaakt. Ziengs: "Dan denk ik bijvoorbeeld aan de kroning van onze koning, maar ook de COVID-pandemie op dit moment en de MH17-ramp."

'Ellenlange vergaderingen'

Ondanks dat Ziengs zijn werk gaat missen, is hij blij dat hij van één van de aspecten af is: "Die ellenlange vergaderingen, tot diep in de nacht. Die ga ik zeker niet missen!"

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl