Bevingsschadeloket twijfelt aan deskundigen: 1500 melders moeten wachten

Scheur in de muur
Bevingsschadeloket twijfelt aan deskundigen: 1500 melders moeten wachten © RTV Drenthe
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) stopt tijdelijk met de beoordeling van schademeldingen van zo'n 1.500 melders uit Groningen en de kop van Drenthe. Het IMG twijfelt aan de beoordeling van onafhankelijke experts en ziet onuitlegbare verschillen.
Dat schrijft RTV Noord. Tot voor kort waren er volgens het schadeloket relatief weinig grote verschillen in een dorp of straat. Maar de laatste driekwart jaar worden steeds meer verzoeken tot schadevergoeding afgewezen.

Onverklaarbare verschillen

"Zo komt het voor dat in een straat van de tien adviesrapporten er bij negen situaties schadevergoeding is toegekend, oplopend tot tienduizenden euro's", stelt het IMG. "Maar bij het tiende adviesrapport wordt er nu geadviseerd geen enkele schade te vergoeden. Het omgekeerde komt ook voor."
Het gaat dus om 1.500 gevallen. Dat is zo'n tien tot vijftien procent van de schademeldingen. De oorzaak voor de grote verschillen lijkt volgens het schadeloket te liggen bij de manier waarop onafhankelijke deskundigen de dossiers beoordelen.

Deskundigen kijken anders naar dossiers

In Groningen geldt het bewijsvermoeden. Dat betekent dat schade wordt erkend, tenzij bewezen kan worden dat de schade een andere oorzaak heeft dan mijnbouw of bodembeweging. Maar de deskundigen die de schade beoordelen, lijken volgens het IMG anders aan te zijn gaan kijken tegen de kans op schade door een aardbeving. Met name aan de randen van het gebied.

'Wat is de kwaliteit van de rapporten?'

"De adviesrapporten voldoen in het overgrote deel van de gevallen wel aan de instructie voor de toepassing van het wettelijk bewijsvermoeden", aldus het IMG. Maar een deel voldoet daar dus ook niet aan. Het stelt het IMG voor de cruciale vraag: hoe betrouwbaar en hoe goed is de kwaliteit van de rapporten? "Een sluitend antwoord op die vraag is er nog niet."
De dynamiek rondom de schadeafhandeling lijkt het afgelopen jaar sowieso te kantelen. Naast de constatering van het toenemend aantal afwijzingen, is er ook gedoe over hoe om te gaan met zettingsschade, schade aan mestkelders en schade door diepe bodemdaling.

Eind april antwoord

Bij al die dossiers is de overkoepelende vraag: hoe gaat het IMG om met schades en hoe worden die beoordeeld? Het loket wil al die problemen in één keer oplossen en eind april met een antwoord komen.
"Dit leidt mogelijk tot een op onderdelen gewijzigde benadering van de beoordeling van fysieke schade. Tot die tijd worden de adviesrapporten daarom aangehouden."
De mensen die het betreft, krijgen een dezer dagen een brief op de deurmat over de situatie. Hoe lang zij exact moeten wachten op een besluit over hun melding is onduidelijk. Het IMG denkt dat de gepauzeerde dossiers sowieso binnen vijftien maanden worden afgehandeld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl