Roger de Groot vertrekt: 'Je kunt niet eeuwig blijven'

Roger De Groot in zijn woonplaats Zuidwolde
Roger De Groot in zijn woonplaats Zuidwolde © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Na negen jaar ruilt burgemeester Roger de Groot van De Wolden het gemeentehuis in Zuidwolde in voor dat van de gemeente Noordoostpolder in Emmeloord. Een verrassende overstap van de betrokken CDA'er.
Plots dook gisteravond de naam van Roger de Groot op in de extra raadsvergadering in Emmeloord. Voor De Groot was het ook tot op het laatste moment spannend. "Tot het einde aan toe wist ik ook niet wie de nieuwe burgemeester zou worden."
Hij is opgelucht: "Ja, geweldig. Je solliciteert natuurlijk niet voor niets. Je verdiept je in zo'n nieuwe gemeente en dan wil je graag. Als je dan hoort dat je het vertrouwen krijgt van de gemeenteraad, dan is dat natuurlijk erg bijzonder."

Vertrek

De Groot leek goed op zijn plek te zitten in Zuidwolde, waarom dan toch vertrekken? "Je weet dat je hier ook niet eeuwig kunt blijven. Ik zit hier nu negen jaar en ben 54 jaar, dat is een mooie mogelijkheid om nog een deurtje verder te kijken."
Vanaf het moment dat bekend is dat De Groot De Wolden verlaat, stromen de reacties binnen. Velen feliciteren De Groot met zijn nieuwe baan, Drentse collega-burgemeesters Smid, Out en Van Oosterhout doen dat via Twitter.
De reacties van inwoners op het vertrek van hun burgemeesters zijn over het algemeen hetzelfde: 'Jammer'. De Groot wordt in veel reacties op sociale media 'een betrokken burgemeester' genoemd. 'Een gemis voor De Wolden, maar het is hem van harte gegund', klinkt het.

Politiek

Een reactie die ChristenUnie-raadslid Jaap Wiechers herkent. "Hij lag heel goed bij de bevolking. Het was echt een mensenmens, een verbinder. Volgens Wiechers was iedereen, 'tot aan de griffie toe', verrast door het vertrek. "Ik had wel eens het idee dat hij wat om zich heen aan het kijken was, maar toen hij ons gisteravond via een mailtje op de hoogte bracht, was ik echt verrast. Dit had volgens mij niemand zien aankomen."
Ook de grootste fractie in de gemeenteraad werd verrast. "We hadden het idee wel dat hij een keer een stap zou maken", zegt Gemeentebelangen-fractievoorzitter Petra Haanstra. "Maar je weet niet of iemand aan het solliciteren is. En vond het hier leuk en had het naar zijn zin. Het was dus zeker een verrassing toen wij het gisteren te horen kregen."
Verbazing over het vertrek viel ook wethouder Gerrie Hempen ten deel. "Wij waren als college ook verbaasd. Maar als je solliciteert is dat ook niet iets wat je zo een-twee-drie deelt. We wisten natuurlijk dat de mogelijkheid bestond dat hij eens verder ging kijken."
Wiechers noemt de stap naar de polder een mooie uitdaging voor De Groot. "Het is heel mooi voor Roger. Maar het lijkt mij niet altijd even gemakkelijk met al die verspreidde dorpen."

Compleet nieuw college

Na het vertrek van wethouders Jan ten Kate, Mirjam Pauwels en Jan van 't Zand is met het aanstaande vertrek straks het hele college van De Wolden vervangen dat aan deze bestuursperiode begon.
'Toeval', volgens De Groot. "Het gebeurt geleidelijk aan. Als je bestuurders hebt die er al vrij lang zitten, dan loop je dat risico. Zeker met relatief jonge bestuurders van achterin de veertig en begin vijftig, dan heb je nog eens een andere uitdaging voor ogen. Dat gold voor mij natuurlijk ook."
Jaap Wiechers, een van de meest ervaren politici in De Wolden, vindt het moeilijk om in te schatten wat het vertrek van een voltallig college betekent. Wel heeft hij duidelijk voor ogen wat er moet gebeuren.
Het is nog niet duidelijk wanneer De Groot definitief naar de Noordoostpolder vertrekt. Zodra De Groot weg is, zal er een tijdelijke vervanger komen. De gemeenteraad gaat daarover in gesprek met commissaris van de koning Jetta Klijnsma. Wiechers: "Ik zal aandringen op een zeer goede, ervaren waarnemer. Ik denk dat dat goed is bij een college met weinig ervaring."
Wethouder Hempen wil ook niet teveel terugkijken op alle vetrokken collegeleden. "Het is nu tijd om vooruit te gaan kijken." Volgens haar was Roger de Groot een betrokken burgemeester die goed luisterde naar inwoners. "Zo zit onze gemeente ook in elkaar. Zijn opvolger moet ook iemand zijn die gevoel heeft bij de gemeente en niet van bovenaf alles wil bepalen."
Een afscheid is nog niet gepland, Hempen hoopt dat het niet weer een digitaal afscheid wordt. "Het zou geweldig zijn als dat straks op een andere manier kan. Laten we daar op hopen."
Bekijk hieronder het interview met Roger de Groot:
Roger de Groot vertrekt als burgemeester De Wolden

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl