Bellen spoorwegovergang Nijeveen rinkelen urenlang, bomen willen niet omhoog

spoorwegovergang
Bellen spoorwegovergang Nijeveen rinkelden urenlang, bomen wilden niet omhoog. (Foto is een archieffoto) © ANP/Remko de Waal
Bewoners van de Nijeveense Bovenboer in Nijeveen hoorden sinds gisteravond 18.30 uur de bellen van de spoorwegovergang non-stop rinkelen. Door een storing gingen de bomen niet meer omhoog, met dichte bomen en het continue bellen tot gevolg. ProRail heeft een spoedreparatie uitgevoerd, die rond half twaalf klaar was. Het treinverkeer wordt langzaam weer hervat.
De hele nacht heeft ProRail gezocht naar de oorzaak van het probleem. De railspoel bleek het probleem, dit is een elektrisch mechanisme dat zorgt voor stroomgeleiding op het spoor. Bewoners horen door deze storing al urenlang de bellen van de spoorwegovergang. "Die bellen kunnen we niet zomaar uitzetten, want het maakt onderdeel uit van het veiligheidssysteem", vertelt woordvoerder Albert Baas van ProRail. De treinen bleven namelijk tot en met de ochtendspits gewoon doorrijden.
De oorzaak werd kort voor de ochtendspits gevonden. Daarom werd de reparatie uitgevoerd na de spits. "Er moest ook een kraan aan te pas komen, daarom wilden we het treinverkeer zo min mogelijk hinderen", legt Baas uit. Tussen tien en één uur rijden er daarom bussen tussen Steenwijk en Meppel.
ProRail baalt dat de bewoners zo lang last hebben gehad van de bellen. Baas: "En het is ook vervelend voor het wegverkeer, dat een heel stuk moest omrijden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl