Zonnepark bij Hollandscheveld, cadeaus voor direct omwonenden

zonnepanelen
Het gaat in totaal om zo'n 26 hectare en wordt momenteel voornamelijk gebruikt voor agrarische doeleinden. © RTV Drenthe/Fred van Os
Er staat niets meer een zonnepark van 26 hectare in de weg aan de zuidkant van de A37 tussen Hollandscheveld en Nieuwlande. Omwonenden zijn akkoord en de gemeente Hoogeveen wil een vergunning verlenen aan het bedrijf Powerfield.
De grond, waar zo'n 91.000 panelen worden geplaatst, is nu nog landbouwgrond. De opgewekte energie kan straks ongeveer 5.600 huishoudens van stroom voorzien. Het moet helpen de klimaatdoelstellingen in de gemeente Hoogeveen te halen.

Niet zichtbaar

Na gesprekken met de omwonenden is er toegezegd dat langs de westzijde van het park een groene rand met planten komt. Dit zou ervoor moeten zorgen dat het zonnepark en het bijbehorende hek niet zichtbaar zijn.
"De initiatiefnemer heeft contact gehad met omwonenden. Zij hebben hun wensen en eisen rond het zonnepark kenbaar kunnen maken. Die zijn gehonoreerd", laat de gemeente weten.

Zonnepanelen voor omwonenden

Powerfield wil als tegemoetkoming twee directe omwonenden een set van vijftien zonnepanelen plus omvormer en installatie aanbieden. Ook wordt de mogelijkheid geboden om tegen een lagere prijs grond over te nemen, die niet gebruikt wordt voor de bouw. Camping Tussen de Wieken krijgt vijf elektrische fietsen ter compensatie.
Het zonnepark wordt 25 jaar gebruikt. Daarna moet de grond opgeleverd worden in haar oorspronkelijke staat. Het is nog niet duidelijk wanneer er begonnen wordt met de bouw van het zonnepark.
Er komen in Drenthe zeer strenge regels voor de aanleg van nieuwe zonneparken op land. Zo maakte de provincie in januari bekend. Dit zonnepark tussen Hollandscheveld en Nieuwlande valt buiten die regels, omdat het binnen de al gemaakte afspraken valt van de Regionale Energie Strategie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl