Alfa-college oefent 'school-shooting': 'Een bezopen idee!'

Het Alfa-college in Hoogeven oefent een school-shooting (Rechten: Pixabay.com)
Het Alfa-college in Hoogeven oefent een school-shooting (Rechten: Pixabay.com)
HOOGEVEEN - Het Alfa-college in Hoogeveen oefent volgende week woensdag op de locatie aan de Voltastraat een Amerikaanse 'school shooting'. Daar is kritiek op van ouders en leerlingen. Een ouder reageert woedend: "Een bezopen idee is dit. Je zaait hiermee onnodig angst onder scholieren."
Zijn kind gaat volgende week woensdag dan ook niet naar school. Het Alfa-college houdt jaarlijks een ontruimingsoefening in het kader van bedrijfshulpverlening. Die worden normaal gesproken van tevoren niet aangekondigd, maar nu wel. Dit keer wordt het een andere oefening waarbij studenten zich in hun lokaal moeten verstoppen.

Waarheidsgetrouwe nabootsing

"Omdat het de eerste keer is dat we een 'school shooting incident' waarheidsgetrouw gaan nabootsen, melden we dit van tevoren. Het moet voor alle studenten en medewerkers duidelijk zijn dat er sprake is van nabootsing", schrijft regiodirecteur Jan Berend van der Wijk in een brief aan de studenten.

'Toename van dreiging reëel'

"Helaas horen en lezen we regelmatig over school shootings in Amerika. In Nederland is een toename van dreiging op dit gebied reëel", aldus regiodirecteur Van der Wijk. Hij kondigt een waarheidsgetrouwe oefening aan, waarbij een verdachte speelt dat hij dreigend door de gangen gaat.
Het Alfa-college in Hoogeveen heeft een opleiding Openbare Orde en Veiligheid. MBO-studenten daarvan hebben de oefening samen met de politie voorbereid. Via de omroepinstallatie zal volgende week de oefening aangekondigd worden, waarna studenten en docenten de aanwijzingen moeten opvolgen.

Dit is geen Amerika

Een ouder vindt dat de school shooting als oefening beslist niet door moet gaan. "Moeten scholieren straks in doodsangst leven, omdat ze zich realiseren dat dit zomaar kan gebeuren? Tot nu hebben ze er misschien nooit over nagedacht, en ineens wordt de angst aangewakkerd dat dit kan gebeuren. Terwijl de kans in ons land heel klein is. Dit is geen Amerika", aldus de ouder.
Hij stelt dat ook de school zich kennelijk ook wel bewust is van dit gevaar. "Er zijn zelfs medewerkers van slachtofferhulp aanwezig, waar leerlingen na afloop terecht kunnen. Dat geeft wel aan dat ze zelf ook wel aanvoelen, dat kinderen hier problemen mee kunnen krijgen. Blaas het af, wie bedenkt zoiets."

'Verwarde mensen'

Schooldirecteur Van der Wijk zegt de zorg van ouders en studenten te begrijpen. "Daarover gaan we graag in gesprek. Maar de oefening is een simulatie. Dit is ook geen Amerika. En tegelijkertijd zie je dat hier ook soms verwarde mensen op straat mensen neersteken. Wij proberen het zo klein mogelijk te maken."
"Ik vraag me altijd af, als ik zoiets op televisie zie, hoe zou ik reageren. Ik weet dat collega's dat ook hebben en studenten zullen zich dat ook afvragen. Vanuit die vraag willen we een beeld hebben wat je wel en niet moet doen", aldus Jan Berend van der Wijk

Agenten uit omgeving

Woordvoerder Ron Reinds van de Politie Noord Nederland zegt dat de oefening lang is voorbereid. "Vorig jaar hebben een vergelijkbare oefening gedaan op de NHL in Leeuwarden. Toen was er ook een arrestatieteam bij. In dit geval is het een kleine oefening, die we drie keer doen in verschillende gebouwen en die steeds een kwartier duurt. Deze keer doen we het alleen met agenten uit de omgeving."
De politie denkt dat het al met al een normale oefening is, die het woord school-shooting niet verdient. Reinds: "Ik mag de oefening niet verklappen, maar er loopt niet iemand met een pistool rond in de school. Studenten hoeven er niet aan mee te doen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl