FNV Metaal: acties op komst na stuklopen cao-onderhandelingen

Acties dreigen na het stuklopen van de onderhandelingen (Rechten: ANP/Cor Mulder)
Acties dreigen na het stuklopen van de onderhandelingen (Rechten: ANP/Cor Mulder)
ASSEN - Werkgevers en vakbonden in de metaalsector zijn niet tot een akkoord gekomen in de onderhandelingen over een nieuwe cao. Het door vakbond FNV gestelde ultimatum is verlopen.
De onderhandelingen liepen volgens
onder meer stuk op de gestelde salariseisen.

'Ronduit respectloos'

Het eindbod van werkgeversorganisatie FME, een loonsverhoging van 1,4 procent in 2018 en over drie jaar gemiddeld 2,5 procent, viel niet in goede aarde. Petra Bolster, bestuurder van FNV Metaal, noemt de reactie vanuit de werkgevers 'ronduit respectloos'.

'Wegwerpwerknemers'

"Het is me duidelijk dat ze geen waardering hebben voor hun eigen werknemers. En dat in deze tijd van grote winsten", zegt Bolster.
Voorstellen voor fatsoenlijk loon zijn er volgens de vakbondsbestuurder niet. "Maar het allerergste vind ik dat de metaalwerkers als wegwerpwerknemers worden behandeld. Werkgevers willen totale zeggenschap over werktijden, onbeperkt overwerk bij nacht en geen regelingen om gezond langer door te kunnen werken."
Door het stuklopen van de onderhandelingen zijn er volgens FNV acties op komst. De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.