Slachtoffers chroom-6 wantrouwen Defensie

De voormalige POMS-site in Coevorden (Rechten: Jeroen Kelderman/RTV Drenthe)
De voormalige POMS-site in Coevorden (Rechten: Jeroen Kelderman/RTV Drenthe)
ASSEN - Veel mensen die ooit werkten in onderhoudswerkplekken van het leger en daar ziek werden, wantrouwen Defensie.
Dat bleek vandaag in Roermond tijdens een voorlichtingsbijeenkomst.
Betrokkenen werden er bijgepraat over de compensatieregeling die Defensie treft met mensen die ziek werden door het werken met de zeer giftige stof chroom-6 in deze onderhoudswerkplaatsen, de zogenoemde POMS-sites. Onder meer in Coevorden en Ter Apel waren deze POMS-sites gevestigd.

Beperkte erkenning

De regeling van Defensie krijgt de handen van de (oud-)werknemers niet op elkaar, bleek in Roermond. Allereerst omdat slechts een beperkt aantal ziekten wordt erkend als gevolg van werken met Chroom-6.

Lees meer: Letselschade-expert: Nieuw rapport giftige verf waarschijnlijk teleurstelling voor velen

Veel van de ongeveer honderd aanwezigen klaagden over andere aandoeningen, die niet op het lijstje van erkende ziekten van Defensie staan. Naar een samenhang van deze aandoeningen met het werken in de zogenoemde POMS-sites van Defensie moet nog nader onderzoek gedaan worden. "Dan zijn we allemaal dood", klonk daarop uit de zaal.

'Grote zwijnerij'

Voor veel aanwezigen was het werken in een POMS-site 'een grote zwijnerij', zei een van hen. Volgens de aanwezigen heeft Defensie sinds 1973 willens en wetens mensen blootgesteld aan kanker en andere dodelijke ziekten.
Uit de verhalen van oud-werknemers blijkt dat zij zonder mondkapjes met de gevaarlijke stof moesten werken in nauwelijks geventileerde ruimtes. 'Een misdrijf', noemden enkele aanwezigen het, die vinden dat Defensie voor de rechter gesleept moet worden. Ook zouden zorgverzekeraars ziektekosten van werknemers moeten verhalen op Defensie, werd geopperd.

Chroom-6

Het gaat in de regeling van Defensie alleen over chroom-6. Niet over de gevolgen van werken met radio-actief uranium, benzeen en schoonmaakmiddelen in de POMS-sites.

Lees meer: Staatssecretaris over chroom-6: Defensie is tekort geschoten, dat spijt me

Bovendien moeten mensen bewijzen dat ze ziek werden door chroom-6. De compensatie kan variëren van 5.000 tot 40.000 euro smartengeld en een schadevergoeding van 3.850 euro. Een schijntje, aldus de zaal. "Het moet zo goedkoop mogelijk en zo weinig mogelijk mensen die er gebruik van kunnen maken", verwoordde iemand de woede in de zaal, af te leiden uit het applaus.
Komende vrijdagochtend is er in Almelo een bijeenkomst voor voormalig Defensie-medewerkers uit het noorden en het oosten van het land.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl