Kraampret in Emmer-Erfscheidenveen: bijzondere kameroenlammetjes geboren

Kameroenlammetje geboren
Kameroenlammetje geboren © Gerard Hoek
Op de boerderij van Gerard Hoek (65) uit Emmer-Erfscheidenveen zijn inmiddels vijf lammetjes geboren van een 'vrij zeldzaam soort schaap', waaronder een tweeling. Het gaat om het zogenoemde kameroenschaap. Dat zijn een soort dwergschapen die geen wollen, maar een gladde vacht hebben. De lammetjes zijn dan ook een stuk lichter dan 'gewone' lammetjes: één kilo, in plaats van drie.
Volgens Hoek zijn er zo'n honderd van dit soort schapen in Nederland. Waarom hij ze zo leuk vindt? "Ze zijn handzaam, makkelijk in de omgang en je kan er heel goed contact mee maken."

Ezel- en schapenfluisteraar

Hoek houdt nog veel meer dieren op zijn boerderij. Behalve schapen en kippen, heeft hij ook ezels. Hij neemt de beesten regelmatig mee naar zorginstellingen, om ze te laten knuffelen.
En mocht je nou denken: wat een bekend gezicht? Dat kan! Hoek speelt tegenwoordig een rolletje in het NPO 2-programma Typisch Emmen, waar hij 'de ezelfluisteraar' wordt genoemd. "Ze kwamen hier in het dorp, en vroegen naar mensen met een bijzonder verhaal. En toen wezen de dorpsbewoners naar mij", verklaart hij. "Ik probeer inderdaad het karakter van ezels te lezen, om ze zo goed mogelijk te kunnen verzorgen."
Maar behalve ezelfluisteraar, is hij ook zéker een beetje schapenfluisteraar. Hoek lacht: "Ik vind het gewoon heerlijke beestjes. En het is leuk thuiskomen, als je een drukke baan hebt. Het geeft gigantisch veel rust."
Speciale lammetjes geboren

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl