Erik Ziengs: Een wijntje bij de kapper moet kunnen

Erik Ziengs vindt een wijntje bij de kapper best kunnen (Rechten: Jerry Lampen/ANP)
Erik Ziengs vindt een wijntje bij de kapper best kunnen (Rechten: Jerry Lampen/ANP)
ASSEN - De kapper die een wijntje serveert en de slijter die je een blokje kaas aanbiedt. Of een restaurant dat zijn eigen olijfolie en koffiebonen aan de man brengt.
Voor het mogelijk maken van deze nu nog verboden mengvormen tussen horeca en winkels heeft Tweede Kamerlid Erik Ziengs uit Assen de sympathie van een Kamermeerderheid. Maar het kabinet ziet niets in het plan.

'Beleving'

Ziengs wil winkeliers de ruimte geven om hun klanten een 'beleving' te bieden. Ook hoopt hij zo leeglopende winkelstraten nieuw leven in te blazen. Daarom heeft hij zelf een wet uitgewerkt die hij aan de Kamer voorlegt.
Het 'gemengd kleinhandelsbedrijf' dat het licht ziet als de initiatiefwet het haalt, is wel aan allerlei regels gebonden. Zo mag de omzet uit de nevenactiviteiten nooit groter worden.

Geen voorstander

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid ziet geen heil in het plan, dat op de steun van de rechtse partijen plus 50PLUS en DENK lijkt te kunnen rekenen. Daardoor kan het aantal plaatsen waar je alcohol kunt krijgen bijna ongelimiteerd groeien, waarschuwt hij. "In deze tijd, waarin we steeds meer weten over de gezondheidsrisico’s van alcohol, ben ik daar natuurlijk geen voorstander van. Met alcohol moeten we juist bewuster omgaan en niet losser."
Blokhuis stelt voor de initiatiefwet van Ziengs te behandelen bij de afspraken over een gezondere omgang met alcohol die hij wil maken met allerlei vertegenwoordigers van de samenleving.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl