Inspectie: Treant moet sluiting kinderafdelingen beter onderbouwen

HOOGEVEEN - De voorgenomen sluiting van de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde in de ziekenhuizen van Treant in Hoogeveen en Stadskanaal is niet goed onderbouwd.
Dat stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer.

Zo is volgens de inspectie nog onvoldoende duidelijk wat de consequenties zijn voor kwaliteit en veiligheid van zorg voor zwangere vrouwen en pasgeboren baby's. Ook is volgens de inspectie de toegankelijkheid van zorg in het geding. Treant wil de kinderafdelingen concentreren in Emmen. Zwangere vrouwen moeten dan in sommige gevallen verder reizen.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Treant op de hoogte gebracht van haar zorgen en eist een betere onderbouwing. Het besluit van Treant is overigens nog niet definitief. Het voornemen wordt eerst nog voorgelegd aan de ondernemingsraad, cliëntenraad en raad van toezicht. Treant moet ook nog de personele gevolgen in kaart brengen. 

Half mei stuurden verloskundigen uit de regio Hoogeveen een brandbrief aan minister Bruins, omdat ze bang zijn voor het verdwijnen van de kinderafdelingen uit Bethesda in Hoogeveen. 

Meer over de situatie bij Treant:

- Minister: Kleine streekziekenhuizen moeten ook aan kwaliteitsnormen voldoen
- Treant baalt van brief boze Hoogeveense huisartsen
- Huisartsen in Hoogeveen boos op Treant
- Personeel van Treant gaat actievoeren
Zwanger stel uit Hoogeveen vreest bermbevalling
Hoogevener (17) haalt ruim 7.400 handtekeningen op tegen plannen Treant
Medewerkers verloskunde Bethesda 'lamgeslagen, verbijsterd en boos' over sluiting
'Dit is een teken dat Hoogeveen blijft strijden voor een volwaardig ziekenhuis'
'Kinderartsen zijn er genoeg, maar ze willen niet naar Drenthe'
Bestuursvoorzitter Treant: Ik heb er zelf ook buikpijn van