Verdachte drugslab Zuidlaren ontkent betrokkenheid

De politie onderzoekt het drugslab in Zuidlaren (Rechten: De Vries Media)
De politie onderzoekt het drugslab in Zuidlaren (Rechten: De Vries Media)
ASSEN/ZUIDLAREN/EMMEN - Een van de twee verdachten die nog vastzitten, ontkent elke betrokkenheid bij een drugslab in Zuidlaren. De mannen zitten sinds april in voorarrest vanwege betrokkenheid bij het produceren van synthetische drugs in een loods aan het Bolwerk in Zuidlaren.
Dat bleek vandaag tijdens de eerste openbare zitting in de zaak, waarbij de voortgang in het onderzoek werd besproken. "Ik heb nooit weer iets gedaan met synthetische drugs. Ik vind het troep en heb er nooit iets van geweten", verklaarde de 63-jarige R. D. uit Emmen bij de rechter.

Lees meer: Zes verdachten opgepakt bij drugslab in Zuidlaren

D. en de 40-jarige Vietnamees M. T. worden ervan verdacht dat ze van plan waren om drugs te produceren. In de loods lagen ook verschillende soorten drugs. Het gaat onder andere om methamfetamine, amfetamine en zo'n 10.000 hennepstekjes.
De politie had het vermoeden dat er een hennepplantage in de loods zat en deed op 6 april een inval. Naast de plantjes werd een grote hoeveelheid chemicaliën gevonden. De woning van D. werd diezelfde avond ook doorzocht, daar werden onder meer auto's, telefoons en contant geld in beslag genomen.

Lees meer: Woning in Emmen doorzocht na ontdekking drugslab Zuidlaren

R. D. gebruikte de ruimte waar de hennepplantjes stonden naar eigen zeggen om meubels op te knappen voor zijn liefdadigheidsstichting die autisten wil helpen: "In ruil voor die ruimte moest ik de plantjes water geven." De productieruimte voor de synthetische drugs bevond zich in een afgesloten ruimte en D. zou daar niets vanaf hebben geweten.
De advocaat van D. vindt dat er niet genoeg bewijs is om zijn cliënt langer in voorarrest te houden. Hij baseert dat onder andere op verklaringen van andere verdachten. Op het moment van de politie-inval waren in totaal drie mannen en drie vrouwen in de loods aanwezig. De rechter ging daar niet in mee en vindt dat de Emmenaar vast moet blijven zitten. Dat oordeel is onder andere gebaseerd op het feit dat er geen reclasseringsrapport is.

Vluchtgevaar

De advocaat van M. T. verklaarde dat zijn cliënt drugsverslaafd is en daarom in de buurt van het pand rondhing. Ook T. heeft tegen de politie steeds gezwegen over zijn rol. Zijn raadsman vindt dat het voorarrest beëindigd moeten worden, maar de rechter vond het vluchtgevaar te groot: "U heeft geen vaste woonplaats in Nederland."
De rechtbank wil de zaak op 21 augustus inhoudelijk behandelen, maar de advocaten twijfelen of die datum gehaald wordt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl