Ruim 150 slachtoffers chroom-6 op infobijeenkomst in Almelo

ALMELO/COEVORDEN - In Almelo is vanmorgen de tweede informatiebijeenkomst gehouden over het gebruik van kankerverwekkende verf bij Defensie.
In de zaal zaten ruim 150 oud-defensiemedewerkers en nabestaanden. Woensdag was in Roermond eenzelfde info-ochtend. De mensen in de zaal waren kritisch en enigszins wantrouwend richting Defensie en het RIVM.

Toelichting op rapport RIVM

De bijeenkomsten zijn bedoeld om slachtoffers een toelichting te geven op een rapport van het RIVM dat afgelopen maandag verscheen. Daaruit bleek dat defensiemedewerkers tussen 1984 en 2006 onbeschermd met de gevaarlijke verf werkten.

Lees meer: Staatssecretaris over chroom-6: Defensie is tekort geschoten, dat spijt me

Defensie wist dat het gevaarlijk was, maar niemand bracht het personeel op de hoogte. Het onderzoek richtte zich op vijf zogenaamde POMS-locaties, opslag- en onderhoudsdepots van de NAVO, die onder andere te vinden waren in Coevorden en Ter Apel. Ronald van der Graaf, die namens het RIVM in de onafhankelijke onderzoekscommissie zat, gaf vanochtend een toelichting op het rapport.
Veel slachtoffers zijn ontevreden over de regeling die Defensie heeft gepresenteerd. "Wat ze nu doen is het heel klein maken, voor een beperkt aantal mensen", zegt Bert Koops die werkte op de POMS-sites in Coevorden en Ter Apel. "Wat de mensen hier uitstralen is solidariteit, zij vinden dat iedereen die hier iets mee te maken heeft gehad genoegdoening moet krijgen."

Vragen

Veel mensen vragen zich af waarom zoveel collega's ziek zijn geworden en waarom van een aantal ziektes, zoals blaaskanker, chroom-6 niet als oorzaak wordt aangewezen. Het RIVM heeft meerdere buitenlandse studie gebruikt, die tot de conclusie komen dat blaaskanker niet vaker voorkomt bij mensen die met chroomhoudende verf hebben gewerkt. "Daarnaast kunnen mensen ook ziek zijn geworden van andere gevaarlijke stoffen die zijn gebruikt bij de NAVO-depots, of door een andere oorzaak", zegt Van der Graaf.
Op dit moment loopt ook nog een onderzoek naar een andere verf soort, namelijk CARC. "De conclusies kunnen ertoe leiden dat de lijst met ziektes op de POMS wordt uitgebreid."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl