Van Eerste Paasdag naar Tweede Kerstdag: sneeuw in Drenthe

sneeuw met Pasen
April doet wat 'ie wil... © Roel Lubbers
Prince zong het al: 'Sometimes it snows in April'. Vandaag is het zover. Niet alleen in Drenthe, maar op veel plekken in Nederland viel vanochtend (al dan niet natte) sneeuw.
Volgens weerinstituut KNMI bestaat de kans dat het daar niet bij blijft. In de loop van de middag trekt de wind in het Noorden en het Westen van het land verder aan en ook dan is er kans op winterse buien, waardoor het plaatselijk glad kan worden. Daarom geeft het KNMI weerwaarschuwing code geel af. Die geldt in onze provincie vanaf acht uur vanavond tot elf uur morgenochtend.
(tekst gaat verder onder de foto)
sneeuw
Ook in 2e Exloërmond bleef het niet droog © Bert Niks

Onder nul

"Het verschil tussen gisteren en vandaag is heel groot", zegt RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag. "Temperaturen rond en onder nul, sneeuwbuien, hagelbuien... Het lijkt wel winter!"
(tekst gaat verder onder de foto)
sneeuw
De temperatuur ligt vandaag rond het vriespunt © Jan Kuiper

'Bovenlucht is snotverkouden'

Komende nacht kan het volgens hem ook gaan vriezen, waardoor sneeuw en hagel kan blijven liggen, wat gladheid kan veroorzaken. Morgen wordt het maximaal 4 à 5 graden, verwacht Van der Zwaag, met opnieuw kans op winterse buien. "De lucht heeft op 5 kilometer hoogte een temperatuur van -41 graden. De bovenlucht is dus snotverkouden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl