'Het tijdperk van de gewone discotheek zit erop'

BEILEN - Het was gisteren de laatste avond in discotheek Afslag 30 in Beilen. De discotheek trok op de laatste avond veel publiek. Zo’n 800 jongeren kochten kaarten.
Toch denkt eigenaar Pieter Oudman dat het tijdperk van de gewone discotheken erop zit. "Ik denk dat het woord niet dekkend is voor wat het moet zijn tegenwoordig. Ik denk dat het met de discotheek over en uit is."

Onderzoek

Horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners stelde al eerder de pijnlijke situatie waarin veel clubs en discotheken in Nederland verkeren vast. Daarbij zagen de onderzoekers het aantal discotheken in Drenthe in de periode van 2008 tot 2017 met 50 procent afnemen.
Vorig jaar had Drenthe nog vijf discotheken en clubs, maar met het sluiten van uitgaansgelegenheden in Assen en nu met de sluiting van Afslag 30 in Beilen blijven er volgens het adviesbureau nog maar drie discotheken over.
In het onderzoek is alleen gekeken naar officieel geregistreerde discotheken en clubs. Clubs die na januari 2018 zijn geopend, zijn hierin niet meegenomen. Ook zogeheten danskroegen zijn niet onderzocht. Waarschijnlijk zijn er daar veel meer van.

Alcoholleeftijd omhoog

De reden die de onderzoekers daar destijds voor gaven, hangt samen met het verhogen van de alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar. "De verhoging van de alcoholleeftijd blijft met name buiten de steden een zwaard van Damocles dat boven de exploitatie van de discotheek hangt", schrijven ze.
De onderzoekers wijzen naar de zuipketen. "De ouderen zijn mobiel en trekken weg richting de stad in het weekend. De jongeren blijven achter, maar mogen geen alcohol drinken. De discotheek of lokale kroeg heeft hier te lijden onder het alternatief: de zuipketen. Plekken waar de jeugd redelijk ongestoord kan hangen en drinken."

Tweedeling jeugd

Het lijkt dat dit ook Afslag 30 de das heeft omgedaan. Waar aan de ene kant jongeren tussen de 12 en 16 jaar het liefst veilig en in de buurt van Beilen uitgaan, mist de discotheek de populariteit onder een oudere doelgroep.
Zij kiezen eerder voor plekken waar minder streng gecontroleerd wordt op alcohol, zoals zuipketen of buurtfeesten. "Heel veel jongeren van 16 drinken wel, maar dat mag natuurlijk niet in de horeca", zegt Harold Kamps. Hij is jeugdwerker bij Welzijnswerk Midden-Drenthe.

Niet meer willen vastleggen
Maar het probleem ligt niet alleen bij de strengere controle op alcoholgebruik. Kamps denkt ook dat jongeren tegenwoordig meer beleving opzoeken. "Beleven wordt ook steeds belangrijker. Als er, zoals vanavond, een artiest als Bizzey is, dan is het uitverkocht. Dan gaan ze heen, maar als er een normale disco is op een normale avond, dan gaan ze toch een andere keuze maken."
Kamps vervolgt: "Daar komt ook nog eens bij dat jongeren heel veel wensen hebben, maar weinig geld hebben om te besteden. Dus ze moeten keuzes maken en blijven minder snel op een vaste plek."
Afslag 30-eigenaar Oudman hield daarom bij grote festivals in de buurt al rekening met een lage opkomst. "Bijvoorbeeld bij het muziekweekend in Pesse. Kensington kwam daar, dus hebben wij de deur dichtgedaan, want we weten dat er dan niemand komt."

Waarom dan niet alleen feesten voor 12- tot 16-jarigen?

Dat levert volgens Oudman niet genoeg op. "Er is ook nog zoiets als de portemonnee van de jeugd. Ja, daar zit ook een einde aan. We merkten ook dat vlak voordat de studiefinanciering werd overgemaakt, er minder mensen kwamen. En daarna kwamen er altijd meer."

Waar kunnen ze nu nog heen?

Dit denken jongeren erover

Zorgelijke trend

Kamps maakt zich zorgen. "De jongere jeugd zal het gaan missen", vindt hij. "Het is hier wel veilig en vertrouwd. Ik denk dat jongeren straks plekken op gaan zoeken waar geen controle meer is. Ik vind dat geen goede ontwikkeling."

Doorstart?

Een doorstart is alleen financieel mogelijk als de locatie voor een heel breed publiek leuk is. Daarom is Oudman bezig met het ontwikkelen van een nieuw concept. Wat het precies wordt, houdt hij nog even geheim. "We zijn door al deze dingen gedwongen creatief te zijn en hebben daarom een nieuw plan gemaakt."
Het concept moet aantrekkelijker zijn voor een breder publiek. "We hadden natuurlijk best veel dingen zoals het sportgala, de TT komt ieder jaar bij ons, we hebben bedrijfsfeesten en schoolfeesten, maar dat is niet breed genoeg. Dus we gaan nog breder inzetten. Straks kan iedereen die zin heeft om iets leuks te doen, tussen 8 en 88 jaar oud, bij ons terecht als alle plannen doorgaan."
Langs de snelweg bij Beilen hebben in de loop der jaren meerdere discotheken gezeten. In 2005 opende discotheek Skopje daar de deuren, na eerst jaren in het centrum van Beilen te hebben gezeten.
In 2009 werd Skopje overgenomen en ging de discotheek verder onder de naam L.E.F., maar dit bleek geen succes. Twee jaar later ging de club failliet.
Enkele jaren daarna zat er de club ZEN, maar dat was niet van lange duur. Eind 2015 begon Pieter Oudman met Afslag 30. Na tweeënhalf jaar gaat daar de stekker ook uit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.