Met een negatieve coronatest weer een dagje uit: zo gaat dat in z'n werk

ANP-429596473
De CoronaCheck-app op je telefoon is nodig voor de proef © ANP / Koen van Weel
Eindelijk, je mag weer naar het museum of naar een voetbalwedstrijd. De Rijksoverheid begint deze maand met verschillende proeven om weer publiek toe te laten bij evenementen, ook in Drenthe.
Voorwaarde is wel dat je een negatieve coronatest kan laten zien. Hoe werkt zoiets? Allereerst meld je je aan voor de activiteit, bijvoorbeeld een bezoekje aan het Drents Museum of de voetbalwedstrijd FC Emmen - Heracles Almelo.
Dan maak je tot twee weken van tevoren via de website van Testen voor Toegang een afspraak voor een sneltest. Tussen de test en het evenement mag niet meer dan 40 uur zitten. Op een testlocatie wordt dan een coronatest afgenomen, waarvan binnen een uur de uitslag bekend is. In de CoronaCheck-app zet je dan die testuitslag om in een digitaal testbewijs. Dat bewijs laat je zien bij de toegang van het evenement.
Vooralsnog zijn er in Drenthe geen testlocaties van Testen voor Toegang. De dichtstbijzijnde locaties voor inwoners van Drenthe zijn nu nog in Groningen en Zwolle. Volgens Testen voor Toegang kun je je vanaf 16 april ook in de Drentse hoofdstad laten testen. Voor de locatie wordt gekeken naar evenementenhal Expo in Assen, vlak bij het TT Circuit. Helemaal rond is dat nog niet. "We zijn daarover nog in gesprek", zegt een woordvoerder van Libéma, de eigenaar van Expo Assen.

Ellen ten Damme

Ook mogen artiesten weer optreden in theaters en concertzalen. Bij de programmering wordt rekening gehouden met de avondklok, zodat het publiek op tijd weer thuis is.
Onder anderen Peter Pannekoek, OG3NE en Herman van Veen treden op in de deelnemende theaters. Ook zangeres Ellen ten Damme mag weer optreden. De in Roden opgegroeide zangers is blij dat ze weer het podium op mag. Zo vertelt ze aan de NOS:
Ellen ten Damme mag weer optreden
De proef is een samenwerking van onder meer het ministerie van Volksgezondheid en Stichting Open Nederland. Ook het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap doen hieraan mee. Testen voor Toegang is onderdeel van Stichting Open Nederland.

Deze Drentse evenementen maken deel uit van de pilot

Datum Evenement Aantal mensen welkom
19 t/m 25 april Museumweek Drents Museum, Assen 605
19, 20 en 21 april Yogales, Yogahuis Emmen 40
24 april Evenement geweerschieten, Emmen 200
24 april Win Casino, Beilen 210
25 april FC Emmen - Heracles Almelo, Emmen 1200

Geen Wildlands

'Opvallende' afwezige op de lijst met proefevenementen en -attracties is Wildlands in Emmen. Teleurgesteld zijn ze in Emmen naar eigen zeggen niet. Volgens woordvoerder Renee Vorenkamp is er een selectie gemaakt vanuit de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. "Die heeft vier parken uitgekozen. Wildlands zit daar niet tussen", zegt ze. "Uiteraard willen we ook graag weer bezoekers ontvangen, maar we zijn blij dat er bij de andere parken wordt gekeken of er wat mogelijk is. We volgen de ontwikkelingen op de voet."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl