Kabinet stopt met Mali-missie

Ook militairen uit Assen deden mee aan de Mali-missie (Rechten: ANP/Evert-Jan Daniels)
Ook militairen uit Assen deden mee aan de Mali-missie (Rechten: ANP/Evert-Jan Daniels)
ASSEN/GAO - Het kabinet gaat de missie in Mali afbouwen. Medio volgend jaar moeten de Nederlandse blauwhelmen daar weg zijn.
Bronnen bevestigen berichtgeving van RTL Nieuws over het stoppen van de missie.
Ongeveer 250 militairen leveren in het Afrikaanse land een bijdrage aan VN-missie Minusma. Zij houden zich sinds 2014 voornamelijk bezig met het verzamelen en analyseren van informatie.

Luchtmobiele Brigade Assen

Militairen van de Luchtmobiele Brigade in Assen zijn op dit moment in Mali actief. Begin mei kwamen zij daar aan.
In juli 2016 kwamen twee militairen van de Johan Willem Frisokazerne, Kevin Roggeveld en Henri Hoving, om het leven bij een ongeluk met een mortiergranaat. Oud-minister Hennis stapte vorig jaar op toen bleek dat Defensie ernstig tekort was geschoten in de zorg over de Nederlandse militairen in Mali.

Lees meer: Twee militairen uit Assen omgekomen in Mali

De missie loopt tot eind dit jaar. Vermoedelijk blijven de Nederlanders een paar maanden langer zodat een ander land de activiteiten van de Nederlanders kan overnemen. De meeste Nederlandse militairen zijn gelegerd in de noordelijke stad Gao.

Meer naar Afghanistan

De missie in Afghanistan wordt juist uitgebreid. Naar dat land gaan zestig extra militairen. Het gaat vooral om commando's die daar Afghaanse elitetroepen moeten gaan trainen.
De ministerraad neemt vrijdag officieel een besluit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.