Juridisch gevecht Drentse gemeenten om mislukt communicatieplatform

ANP-409977082
Het bedrijf zou een nieuwe telefooncentrale ontwikkelen © ANP / Robin Utrecht
Het project waarbij IT-bedrijf Atos een nieuw telefoonsysteem zou bouwen voor honderdvijftig gemeenten - waarvan acht Drentse - is mislukt. De partijen zijn nu in een juridisch gevecht beland.
Dat schrijft het Financieele Dagblad. De 150 gemeenten, aangevoerd door de Vereniging voor Nederlandse gemeenten (VNG), wilden hun telefooncentrale vervangen voor een speciaal platform dat Atos zou bouwen.
Het Franse IT-bedrijf zou hun telefonie organiseren met speciaal gemaakte software, genaamd GT Connect. Maar het beoogde succes bleef uit. In een reactie aan RTV Drenthe verklaart de VNG: "Atos heeft de aanbesteding gewonnen en is aan de gang gegaan. Na aan aanzienlijke periode bleek dat Atos de eisen niet waar kon maken."
Volgens het Financieele Dagblad wees de VNG het IT-bedrijf maandenlang op allerlei tekortkomingen. "Zo zou het systeem niet veilig genoeg zijn, en zou de veiligheid ervan niet op de juiste manier zijn getest", schrijft het FD.
De gemeenten zegden het contract met Atos op en werden daarin ook in het gelijk gesteld door de rechter. "Dat betekent dat de dienstverlening van Atos is gestopt", aldus de VNG.

Bodemprocedure

Maar Atos legt zich daar niet bij neer. Het bedrijf is nu een bodemprocedure gestart. Volgens Atos is er weinig verkeerd aan het systeem, waarin het fors heeft geïnvesteerd. Atos legt het probleem bij de gemeenten zelf: de VNG zou 'een slechte opdrachtgever' zijn geweest door onvoldoende mee te werken.
Het bedrijf geeft toe dat er 'uitvoeringsproblemen' zijn, maar noemt dat logisch zijn bij 'zo'n ingewikkelde opdracht'.

Drentse gemeenten

In Drenthe gaat het om de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Hoogeveen, Meppel, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld en De Wolden. Daarnaast maakten ook de Veiligheidsregio Drenthe en de GGD Drenthe gebruik van GT Connect. Voor de deelnemende partijen lijkt de financiële schade door het mislukte IT-project te overzien. Hoe groot die schade is, is niet bekend.
De gemeente Noorderveld zegt nog wel even door te kunnen met de huidige centrale en op termijn ook voor gewone telefoongesprekken over te schakelen op Microsoft Teams.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl