Actievoerende vrachtwagenchauffeurs maandag naar Rogat

hesje FNV in actie
Hesje met de tekst 'FNV in actie' © RTV Drenthe
Vakbonden FNV en CNV houden maandag in Rogat een manifestatie. Doel is om de eisen voor een betere cao voor werknemers in de beroepsgoederensector kracht bij te zetten.
Naast Rogat zijn er bijeenkomsten in Nieuwegein, Weert, en Zevenbergschen Hoek. Op alle vier die locaties kunnen enkele honderden stakers terecht. Om coronabesmettingen te voorkomen, komen actievoerders bijeen in hun auto's.
Eerder hielden vrachtwagenchauffeurs al stakingen bij distributiecentra van supermarkten en een distributiecentrum van UPS. De acties begonnen in maart na het verstrijken van een ultimatum van vakbonden aan werkgevers om tegemoet te komen aan hun cao-eisen.

Staking

De vakbonden kondigden al aan dat er maandag een landelijke actiedag zou zijn om de eisen voor een betere cao kracht bij te zetten. FNV en CNV roepen alle medewerkers in de beroepsgoederensector op om die dag te staken. Werknemers en werkgevers in de branche kunnen het al lange tijd niet eens worden over een nieuwe cao voor onder meer vrachtwagenchauffeurs en pakketbezorgers.
FNV en CNV willen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent die met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 ingaat. Ook eisen ze een regeling zodat mensen met zwaar werk eerder met pensioen kunnen. Daarnaast willen ze dat elke vrachtwagen standaard wordt uitgerust met verwarming en luchtkoeling, die ook werken als de motor uit is. Onder de cao voor het beroepsgoederenvervoer vallen volgens de vakbonden ruim 150.000 mensen, onder wie 90.000 chauffeurs.

Bereidheid

De vakbonden kunnen nog niet echt inschatten hoeveel mensen het werk zullen neerleggen. "Maar dat zullen geen 90.000 chauffeurs zijn", geeft onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV aan. Stakingsbereidheid is er wel degelijk, geeft hij aan. Dat onderschrijft ook FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen. "Je zag het de afgelopen weken echt groeien."
De vorige cao voor de sector liep eind 2019 af en werd verlengd tot 1 januari 2021. Vakbonden wilden in november al onderhandelen over een nieuwe cao met een loonsverhoging, maar volgens FNV wilden werkgevers daar steeds onderuit komen. Naast vrachtwagenchauffeurs die winkels bevoorraden en pakketbezorgers vallen onder meer verhuizers, bestuurders van vuilniswagens en bestuurders van rijdende kraanwagens onder de cao.

Teleurstelling

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN), die de werkgevers vertegenwoordigt, reageert teleurgesteld op de nieuwe acties. Volgens een woordvoerder had TLN al voor het verstrijken van het ultimatum aangegeven een uiterste poging te willen doen voor een cao-akkoord. "We zijn dus echt bereid om belangrijke stappen te zetten op alle drie de hoofdthema's. Wat dat betreft staat de koffie gewoon klaar."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl