Dode dasjes gevonden bij ecoduct Zuidwolde, oorzaak blijft mysterie

Dode Dasjes Dood Dasje Ecoduct Zuidwolde
Een van de dode dasjes © Hero Moorlag
In een droge sloot bij ecoduct Suthwalda in Zuidwolde zijn donderdag twee dode dasjes gevonden. "Dit is nooit eerder gebeurd", vertelt Hero Moorlag van de Dassenwerkgroep Zuid-Drenthe. In een poging de doodsoorzaak van de jonge diertjes te achterhalen ging hij samen met leden van de werkgroep en een provinciale boa meerdere burchten in de buurt bij langs, zonder resultaat.
Moorlag vermoedde dat mensen een burcht afgegraven hebben en de dasjes meegenomen zijn. "Deze dasjes zullen eind februari geboren zijn. Ze zijn nog vaal van kleur, hebben weinig haar en er is nog geen duidelijke tekening op hun kop. Deze dasjes zijn nog afhankelijk van hun moeder, want ze moeten nog gezoogd worden. Ze kunnen daarom nooit zelf uit het hol gekomen zijn, dat is het vreemde." Bovendien komen de meeste jonge dassen pas in mei boven de grond, zo vertelt Moorlag.

Mysterie

Sinds donderdag hebben Moorlag en de anderen zo'n zes à zeven burchten in de buurt bezocht, maar ze vonden geen enkele beschadiging. "Geen graverij, niks." Er is nog één tip binnengekomen over een plaats waar mogelijk dassen zouden zitten die de groep wil natrekken, maar Moorlag denkt dat de waarheid niet meer te achterhalen valt. "Het blijft een mysterie."
De dasjes zijn helemaal gaaf gevonden. Een taxidermist heeft aangeboden de jonge dieren op te zetten, zodat ze bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden bij natuureducatie voor kinderen.
Ecoduct Suthwalda Zuidwolde
Het ecoduct waarbij de dasjes werden gevonden © Google Streetview

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl