Vechtpartijen hoorden er vroeger bij tijdens de TT-nacht

De nacht voor de races in 1971 waren er ook ongeregeldheden (Rechten: ANP)
De nacht voor de races in 1971 waren er ook ongeregeldheden (Rechten: ANP)
ASSEN - "Politie te paard en agenten met gummiknuppels hebben vannacht het centrum van Assen schoongeveegd. Voor het eerst in de geschiedenis van de beruchte TT-nacht hebben zich ernstige relletjes voorgedaan." De Nederlandse kranten, waaronder het Algemeen Handelsblad, schrijven zaterdag 24 juni 1967 over de TT-rellen.
Duizenden mensen komen naar de binnenstad van Assen. De avond voor de TT-races is het altijd groot feest in de stad. Maar dit jaar loopt het uit de hand. Dronken jongeren richten vernielingen aan en bekogelen de politie met stenen. Tientallen mensen worden opgepakt.

'Hard ingrijpen was nodig'

De politie grijpt hard in en voert urenlang charges uit. Niet alleen de relschoppers krijgen klappen. Ook onschuldige voorbijgangers krijgen een tik met de lat. De politie vindt het jammer dat mensen die niets met de rellen te maken hebben, geslagen worden. "Maar we waren tot daden gedwongen en zagen geen kans meer op een andere manier te werk te gaan", zegt politie-inspecteur Van Schaik tegen het Nieuwsblad van het Noorden.

Bron: Friese Koerier
Het blijft niet alleen bij dat ene jaar. In 1969 bijvoorbeeld is de TT-nacht 'rumoeriger dan ooit', schrijft de Friese Koerier. Meer dan tachtig jongeren worden opgepakt. De schade loopt in de duizenden guldens. "Assen is zijn TT weer traditioneel begonnen."

Zijn blote vrouwen de oplossing?

Assen krijgt maar geen grip op de jaarlijks terugkerende rellen in de stad. Uiteindelijk begrijpt men dat de vechtpartijen vooral door verveling komen. Dus wat doe je dan? Dan zorg je voor vermaak in de stad. Zo komt er een kermis, zijn er skelterraces en komt er zelfs, zij het eenmalig, een stripteaseshow met Duitse vrouwen. Een soort voorloper van het TT Festival, zoals wij dat nu kennen.

Bron: Nieuwsblad van het Noorden

Een einde aan de rellen

Het werkt. Vanaf 1973 wordt het rustiger in de stad. Enorme confrontaties met de politie zoals de jaren ervoor, komen er niet meer. "Een echte feestnacht", zegt burgemeester Gerrit Grolleman in het Nieuwsblad van het Noorden. "Je kunt spreken van het doorbreken van de rellenperiode. Het publiek heeft meegeholpen de sfeer goed te houden."
Het NTR-VPRO-programma Andere Tijden maakte in 2013 een lange reportage over de TT-rellen.
is dé website voor alles wat met TT in Assen te maken heeft. Op de website van TT Drenthe vind je historische verhalen, prachtige foto's en natuurlijk al het laatste nieuws.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl