Veel lagere straf voor steekpartij in azc Aalden

rechtbank
De man komt morgen vrij © RTV Drenthe / Dejan Boelhouwer
Geen 27 maanden cel, maar iets minder dan zeven maanden. Die straf heeft een 20-jarige man uit Syrië gekregen voor een steekpartij in het asielzoekerscentrum in Aalden. Hij stak op 23 september een medebewoner minstens drie keer in het hoofd en in zijn arm.
Het Openbaar Ministerie zag het geweld als een poging tot doodslag, omdat de verdachte met de messteken in het hoofd het risico nam dat het slachtoffer zou overlijden. De rechtbank gaat minder ver en houdt het op een poging tot zware mishandeling. Het slachtoffer liep wel steekwonden op, maar raakte niet zwaargewond. Dat had door het geweld wel kunnen gebeuren, stelt de rechtbank.

Te veel gedronken

De jonge verdachte was in september vorig jaar net een maand met zijn moeder en broertje in Nederland. Ze waren gevlucht voor de oorlog in Syrië. De reclassering vermoedt dat de man daaraan een trauma heeft overgehouden. Op de dag van de steekpartij was hij dronken. Tijdens de rechtszaak in Assen twee weken geleden zei hij dat hij zich niks van het geweld kon herinneren.
Volgens getuigen kregen de twee mannen ruzie nadat ze een andere medebewoner, die stomdronken was, naar bed hadden gebracht. De man met wie de Syriër ruzie had, dreigde met een pan te slaan. Toen pakte de 20-jarige man een mes en begon hij te steken.

Morgen vrij

De jonge Syriër zit sinds 23 september vast. De rechtbank heeft hem 202 dagen celstraf opgelegd. Omdat die tijd er morgen op zit, komt hij dan vrij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl