Burgemeester hekelt onderzoek bodemdaling: 'Rechtsongelijkheid is onacceptabel'

Klaas Smid - burgemeester Noordenveld
Burgemeester noemt onderzoek bodemdaling beperkt © RTV Drenthe
Provincies en gemeenten trekken samen op in de strijd voor een eerlijke schadeafhandeling rondom het Groningerveld en de Gasopslag Norg. Klaas Smid, burgemeester in de gemeente Noordenveld, hoopt zo sterker te staan in het gesprek met het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).
Volgens Smid is er in het uitgestrekte gebied rondom het Groningerveld en de Gasopslag Norg rechtsongelijkheid ontstaan. Waar de ene buurman wél een gulle vergoeding heeft gekregen, lijkt een ander daarnaar te kunnen fluiten. Onacceptabel, vindt Smid.
Het IMG legde in de zomer van 2020 de schadeafhandeling stil, nadat bleek dat veel schaderapporten en de daaropvolgende uitkeringen van elkaar verschilden. Onderzoeksinstantie TNO en de Technische Universiteit Delft kregen opdracht te kijken naar de verschillen, maar de resultaten hiervan worden nu bekritiseerd. "Het onderzoek is maar beperkt van omvang", stelt burgemeester Klaas Smid.

Rechtsongelijkheid

Als het aan de burgemeester van Noordenveld ligt, houdt het IMG zich aan eerdere onderzoeken en de 'vastgestelde kaders' voor de schadeafhandeling. "Een ruimhartige schadevergoeding voor mensen in dit gebied is zeer belangrijk", stelt hij. "Vandaar dat wij nu ook met andere gemeenten en de twee provincies optrekken, en in gesprek zijn met Bas Kortmann (bestuursvoorzitter IMG, red.)."

Samen sterker

De gemeenten en provincies hopen met vereende krachten een duidelijk signaal te kunnen afgeven aan het IMG. "We bundelen de krachten om een eerlijke afhandeling van de schades te krijgen", vat Smid het samen.
Zoals het nu lijkt gaat het IMG in mei, wanneer ze alle maatschappelijke instanties hebben gesproken die wat vinden van het onderzoek, duidelijk maken wat hun vervolgstappen zullen zijn. "Ik ga er vanuit dat het IMG serieus naar zijn gesprekspartners zal luisteren", besluit Smid.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl