Uitgever Dagblad van het Noorden schrapt honderd banen

Dagblad van het Noorden
Honderden banen verdwijnen bij NDC Mediagroep © RTV Drenthe/Fred van Os
Bij NDC mediagroep, uitgever van onder meer Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad, verdwijnen 100 van de 580 banen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt.
Ongeveer de helft van de advertentieverkopers wordt ontslagen. "Vooral het binnenhalen van kleine advertenties kostte meer dan dat ze opbrachten", zegt directeur Koos Boot in Dagblad van het Noorden.

Geen journalisten weg bij DvhN en LC

Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant raken geen redacteuren kwijt. "Beide titels zijn winstgevend", zegt Boot in de krant. Bij het Friesch Dagblad verdwijnen wel banen, 8 van de 33 redacteuren. Volgens Boot is het Friesch Dagblad met bijna 9.300 abonnees verliesgevend.
Het Belgische krantenbedrijf Mediahuis, dat in Nederland ook eigenaar is van onder meer De Telegraaf en NRC, nam NDC mediagroep inclusief miljoenenschuld eind vorig jaar over. Van 2017 tot en met 2019 leed NDC een verlies van 20 miljoen euro.

Online First en meer video

Het Mediahuis neemt naast de ontslagen nog meer maatregelen. Zo zet de organisatie in op online first en meer gebruik van video. Boot verwacht dat NDC daardoor dit jaar weer winstgevend zal zijn.
Zo wordt de samenwerking met Podium TV stopgezet, die onder meer sportuitzendingen maakte. Ook het Productiehuis, dat zich toelegde op campagnes voor derden, wordt opgeheven en daardoor zullen er ook daar banen verdwijnen. Verder worden de verliesgevende beurzen Trendship en Lentefair niet meer georganiseerd.
Het in 2018 gekochte Marketingbedrijf CMCG komt los van NDC te staan en videoproductiebedrijf ProTime gaat alleen nog werken voor de redacties. Eerder werd al bekend dat de huis-aan-huisbladen in de etalage staan. De zeven betaalde nieuwsbladen blijven wel aan boord bij NDC.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl