WMD trekt zich terug uit puurwaterfabriek Nieuw-Amsterdam

Nieuwater
WMD trekt zich terug uit puurwaterfabriek Emmen © RTV Drenthe/Janet Oortwijn
Drinkwaterbedrijf WMD verkoopt alle aandelen in de puurwaterfabriek in Nieuw-Amsterdam aan waterschap Vechtstromen. WMD en Vechtstromen bezitten beide vijftig procent van de aandelen van Nieuwater BV, de eigenaar van de fabriek.
WMD wil een 100 procent drinkwaterbedrijf zijn en stoot daarom niet-drinkwateractiviteiten af. "Dat is ingezet beleid en dat voeren we uit", zegt woordvoerder Andries Ophof.
In de fabriek in Nieuw-Amsterdam wordt sinds 2010 van gezuiverd rioolwater ultrapuur water gemaakt. Dat water wordt gebruikt door de NAM bij de oliewinning in het olieveld van Schoonebeek. Deskundigen van WMD en Vechtstromen hebben het proces samen ontwikkeld. Ook wordt er onderzoek gedaan naar het verwijderen van medicijnresten uit water.

Wel betrokken

Volgens Ophof blijft de WMD wel betrokken bij de samenwerking die is opgezet bij de puurwaterfabriek. De vijf werknemers die bij de puurwaterfabriek gedetacheerd zijn, blijven daar nog twee jaar. Het gaat om monteurs en technici. Daarna gaan ze weer verder bij de WMD.
De puurwaterfabriek is de vierde niet-drinkwateractiviteit die de WMD afstoot. De WMD richt zich alleen nog maar op drinkwater. Aanleiding hiervoor zijn de waterprojecten Indonesië en de hechte betrokkenheid die het bedrijf had bij dierentuin Wildlands. De WMD moest in die projecten verliezen slikken van uiteindelijk bijna 21 miljoen euro.
Eerder ging de bottelarij Hunzedal in Annen dicht en stapte het drinkwaterbedrijf uit de Drentse Golf- en Countryclub in Assen en dierenpark Wildlands. De WMD heeft nog twee niet-drinkwater gerelateerde projecten. Het gietwaterproject bij de tuinders in Erica en ook levert de WMD gietwater aan Cabot in Klazienaveen. "We zijn aan het kijken naar de toekomst van deze projecten en hoe we daarmee verdergaan", besluit Ophof.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl