Kan de TT in aanmerking komen voor een erfgoedstatus?

ASSEN - Als het aan sporthistoricus Jurryt van de Vooren ligt, komt er een speciale lijst voor het Nederlands sporterfgoed. En daar hoort de TT zonder meer bij, aldus Van de Vooren. "Maar ik zou het jammer vinden als je het alleen doet om elkaar een high five te geven."
Volgens Van de Vooren is zo'n erkenning namelijk meer dan alleen een mooie blijk van waardering. "Je moet met de beste onderzoekers en studenten kijken naar wat de TT heeft betekend voor Assen en heel Drenthe. En dan niet alleen voor de sport, maar ook voor de infrastructuur en de economie", vertelt hij.

De TT is zo belangrijk voor de motorsport.
Jurryt van de Vooren

"Zo'n lijstje kan leuk zijn, maar je moet er niet een dag over praten en het de volgende dag alweer vergeten zijn", stelt Van de Vooren. "Maar de TT is zo belangrijk voor de Nederlandse en internationale motorsport. Ga dat vastleggen", is zijn advies. Materiaal is er genoeg. "Het Drents Archief heeft dat allemaal."

'Verrassende inzichten'
Als je zo'n historisch onderzoek wil doen om alles rond de TT goed in kaart te brengen, dan kun je ook tot verrassende inzichten komen. "Het is dit jaar negentig jaar geleden dat de Olympische Spelen in Amsterdam werden gehouden. En maar heel weinig mensen weten het parkeerbord toen speciaal is bedacht. Bezoekers werd zo meteen duidelijk gemaakt waar ze hun auto moesten neerzetten."

Overigens is er door de zogeheten Nederlandse Sportraad, die onderdeel is van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, twee jaar geleden al een rapport geschreven. "Daarin werd voor het eerst gesproken over sporterfgoed", weet Van de Vooren. "En de TT werd al genoemd."

'Eeuwfeest is een goede aanleiding'
Volgens de sporthistoricus zou 2025 een mooi jaar zijn om zo'n status te krijgen. "De TT is vanaf 1925, met uitzondering van de Tweede Wereldoorlog, onafgebroken verreden. Dat dat is wel een heel duidelijke aanleiding. Het eeuwfeest komt eraan, dus dit lijkt mij een heel mooi opstapje."

Op een erfgoedlijst, zoals de bestaande lijst voor immaterieel erfgoed, kom je niet zomaar. "Je moet laten zien dat je vooruitstrevend en innoverend bent", legt Van de Vooren uit. "In hoeverre zijn er vernieuwingen geweest? Heeft een impact op de omgeving? Zo zijn er heel veel verschillende criteria."

"Je hebt nog zeven jaar als je het in 2025 wil doen", zegt hij. "Dan ga je eerst een paar jaar vergaderen en ruzie maken en heb je dan nog vier jaar om het uit te werken."

TTDrenthe.nl is dé website voor alles wat met TT in Assen te maken heeft. Op de website van TT Drenthe vind je historische verhalen, prachtige foto's en natuurlijk al het laatste nieuws.
Deel dit artikel: